trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Skolestart for barn og ungdom – gleder eller gruer de seg?

| 0 kommentarer

En deilig og lang sommerferie er forbi for barn, ungdom og foreldre. Late, opplevelsesrike, spennende, koselige, deilige dager der man stort sett kan gjøre som man vil er snart slutt. I sommerferien kan man sove lenge, leke med venner, være med familie, legge seg sent, spise masse is, nyte skolefri, leksefri, ha frihet til å gjøre (nesten) det man vil og være med foreldre og føle seg god nok som den man er. Det er nesten som en drømmeverden for mange barn og unge. 🙂

Noen gruer seg til skolestart, akkurat som du som forelder noen ganger kan grue deg til å starte på jobb igjen. Vi voksne har ofte ubevisste strategier for å håndtere overgangen, også er det nok av råd på nett om hvordan komme raskt i gang på jobb etter ferien. Alt dette er lett tilgjengelig for oss voksne.

Barn og ungdom derimot kan i noen tilfeller grue seg uten å si det til noen. Det er ikke alltid så lett å snakke med noen heller da de voksne ofte kan si: «jammen, tenk hvor deilig det blir å komme tilbake på skolen og møte venner», eller: «slapp av det kommer til å gå fint», eller: «herregud, slutt å klag – nå har du hatt en lang og fin ferie».

Spør om barnet ditt er glad for eller gleder seg til å begynne på skolen igjen. Se hvilken reaksjon du får og er det en bekymringsfri reaksjon (legg merke til kroppsspråk), så er nok det et tegn på at barnet virkelig ser frem til å starte igjen.

Ser du tegn til bekymring og gruing, så ta barnet på alvor. Spør hva barnet tenker på og føler og anerkjenn følelsen. Hvis følelsen handler om å for eksempel grue seg (uten noen spesiell grunn), si at du godt kan forstå følelsen og at det er helt greit å grue seg til skolestart. Det er mange andre barn som også gruer seg, og hvis du selv gjorde det da du var liten så kan du fortelle litt om det. Da slipper barnet å tro at hun eller han er den eneste i verden som gruer seg til å starte på skolen igjen. Dette gjør også noe med følelsen av å bli sett og tatt på alvor. Dersom barnet har noe konkret å grue seg til, som dere trenger å rydde opp i, eventuelt snakke med lærer/helsesøster om – så er det viktig å ta barnet på alvor og bidra med det du kan og få hjelp til å finne løsninger.

Du kan også spørre om barnet har lyst til å snakke om det, bare det kan være til stor hjelp. Prøv å få barnet til å se det positive ved å gå på skolen. Spør: Hva er positivt for deg ved å gå på skolen? Hva er gøy med å gå på skolen? Er det noe du gleder seg til ved å gå på skolen? Hva tror du er grunnen til at du går på skolen? Fortell gjerne at på skolen lærer du masse som er viktig for å kunne finne deg en jobb du trives i og for å kunne fungere godt og klare deg når du blir voksen. Snakk med barnet på det nivået de er, sånn at budskapet blir lett å forstå. Barnet har behov for å forstå hvorfor det er viktig å gå på skole og hvilke fordeler det har. Dette vil ofte bidra til økt motivasjon der barnet finner en mening med å gå på skolen istedenfor å bruke tid på å grue seg. Husk også at du er en rollemodell for barnet ditt, så dine holdninger til både din egen jobb og skole har mye å si.

Trine ♥

Trine Øfsti Bråten

Trine Øfsti Bråten som skriver på trinesblogg.no er gründer av DIAMETA – totalleverandør av kurs for god selvfølelse og Go´nok organisasjonen.

Akkurat som voksne, så trenger barn og ungdom også verktøy for å håndtere hverdagslige utfordringer og/eller oppgaver de står overfor om det er på skolen eller i fritiden. Det er viktig å ha god selvfølelse for å ha det godt med seg selv. DIAMETA har kurs for barn, ungdom, foreldre og støtteapparatet rundt med fokus på å bygge og opprettholde en god selvfølelse.

 

Legg igjen en kommentar