trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

En metode for god psykisk helse

Evnen til å hjelpe seg selv er litt undervurdert, så derfor tenker jeg det er fint å minne om en metode som vi alle kan ha godt av å bruke fra tid til annen. Metoden er ganske enkelt å snakke med noen. Det trenger ikke nødvendigvis å være en som har faglig bakgrunn, men det bør være en person som har empati og evnen til å lytte. Lytte til dine ord og din historie, uten å blande inn sine egne erfaringer, tanker, meninger, råd etc. Det er ikke nødvendigvis viktig at du har så mange slike mennesker i livet ditt, men en du vet du kan stole 100% på, en som vil deg vel og som er glad i deg uansett.

Hva kan det være som stopper deg fra å bruke denne metoden?

Det kan sikkert være flere ting, men en ganske vanlig ting er frykten for at folk skal dømme deg. Tanken på at et annet menneske får vite noe om deg som bare du vet, for så å se på deg på en annen måte eller kanskje bruke det mot deg kan være vanskelig. Tanken på at noen skal tenke at du er «dum» eller svak kan også sette en stopper. Og hvis noen skulle finne på å dømme deg, så handler det som oftest ikke om deg. Det sier mer om personen som dømmer og kanskje ikke det er en slik person du skal snakke med. 

Hva er fordelene?

Fordelene ved å ha en eller flere slike personer i livet er ganske så stor. For det første, så er det ikke tegn på svakhet når man viser følelser, det er faktisk motsatt. Det viser at du har funnet en måte å takle forskjellige situasjoner i livet ditt på. Du kan ha forskjellige personer du snakker med om forskjellige ting. Det trenger ikke bare være vanskelige ting, og det kan kanskje være fint å trene på å snakke med noen om enklere ting i starten. Bare for å bli vant til å sette ord på hva du tenker og føler. 

En annen fordel av å ha ett eller flere slike mennesker i livet ditt, er at dere kommer enda nærmere hverandre. Så lenge du finner en person som du kan stole på og som vil deg vel – så er sjansen ganske stor for at vennskapet deres blir enda sterkere.

Når du har blitt vant til å bruke denne metoden, så vil du mest sannsynlig merke at det å snakke med og reflektere over noe i ditt liv med noen som lytter, kan være en fin og befriende måte å få satt ord på det du bærer på.

Når du setter ord på det, så vil du ofte selv høre at; «- det jeg sier nå henger jo ikke på greip» eller «..det jeg sier nå høres jo fornuftig og smart ut». Den du deler tankene dine med kan noen ganger bare fungere som en passiv lytter, eller du kan invitere personen til å reflektere sammen med deg ved å spørre hva vedkommende synes. Dersom du ikke er mottakelig for råd, tips og den andre personens egne meninger eller erfaringer – så kan det være fint å si ifra på forhånd. 

Noen ganger møter vi mennesker som så fort du har fortalt din historie, kommer med sine egne erfaringer og råd – og kanskje til og med tar samtalen over på noe helt annet. Er du som leser en slik person, så kan det være fint å spørre om vedkommende er mottakelig for råd og tips, for om en person kommer til deg med sine tanker og følelser, så er det viktig å ta personen på alvor. Dette er den personens modell av verden, ikke din. Samme hvor gode råd du har, så er det ikke sikkert de rådene passer der og da eller senere heller. Lær deg heller hvordan du kan stille åpne spørsmål.

Dersom du syns det er vanskelig å snakke med venner eller familie og ønsker å ha en nøytral person å snakke med, så finnes det mange profesjonelle mennesker der ute som kan hjelpe. Det kan også være fint å ha en helt utenforstående samtalepartner i livet ditt. Forskjellen på de to er at den ene er profesjonell med objektivitet og nødvendig distanse til deg og det du formidler, mens den andre mest sannsynlig er en venn eller familie, med de noe nærmere bånd til deg og situasjonen din. Det er fordeler ved begge valgene.

Det er ikke alle mennesker vi skal benytte oss av til denne metoden, da det ikke er alle som klarer å holde ting for seg selv. Dette vil man mest sannsynlig lære å gjenkjenne etterhvert som man blir kjent med folk. Husk også at skal du velge en venn, så er det viktig å velge en person du stoler på, som du vet kan holde på en hemmelighet. Da unngår du å risikere at fortrolige samtaler bringes videre. Velger du en profesjonell så er fordelen at de har taushetsplikt.

Trine 

Trine Øfsti Bråten er grunnlegger, eier, coach, kurs- og foredragsholder for Diameta. Trine jobber som coach og brenner for å hjelpe mennesker til en god psykisk helse. Trenger du noen å snakke med? Ta kontakt!

Det er stengt for kommentarer.