trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

15 innspill til ettertanke – for mang og enhver. Med en solid dose helsegevinst på kjøpet…

| 2 kommentarer

Etter å ha studert og snakket med veldig mange mennesker i over 10 år, har jeg funnet noen innspill til ettertanke med en solid dose helsegevinst. Her er 15 punkter som jeg har erfart fungerer godt både for meg selv og andre. Blir det for mye å lese på en gang, anbefaler jeg at du kommer tilbake og fullfører alle punktene:

 1. Finn ut hvem du er og hva du vil

Det å finne ut hvem du er innebærer å bli kjent med deg selv, dine egenskaper, talenter og verdier. Det å finne dine egenskaper handler om å finne ut hva definerer deg som person i forhold til hvem du er. Det kan være positiv, reflektert, tålmodig, modig, morsom, omsorgsfull etc. Det handler også om å finne egenskaper som definerer deg i forhold til hva du gjør. Det kan være du liker tegning, fotball, musikk, løping, strikking, matlaging, regning, kommunikasjon, etc. Når du er ærlig med deg selv om hvilke egenskaper du har, så er det lettere å finne ut hva du vil. Kjenn etter hva du virkelig brenner for og hva du har talent for. Når dette samsvarer med dine indre verdier og det som er viktig for deg, så er det lettere å leve et liv som er riktig for deg. Husk også at ingen kan være gode i alt, men alle kan være gode i noe. Det vil gjøre det enklere å anerkjenne det du ikke har lyst til å være så god til.

 1. Få nok søvn

Søvn er viktig for at kroppen skal fungere optimalt og kunne gjøre det vi må og ønsker i hverdagen. Hva er konsekvensene ved å sove for lite? Det kan begynne med dårlig konsentrasjon, du føler deg sliten, har dårlig immunforsvar, er følelsesmessig ustabil og over tid kan det bli mer alvorlig med fare for at mer alvorlige sykdommer utvikler seg.

Hvordan vet du at du har sovet nok? Det vet du når du våkner og er uthvilt. Forskere sier: 7-8 timer for voksne, 9 timer for ungdommer, 10 timer for barn i skolealder, og 11 timer for barn under skolealder.

Fordeler ved nok søvn er: bedre psykisk helse, mer empati, godt humør, god konsentrasjon og fokus, gode relasjoner, mer overskudd, godt immunforsvar og bedre prestasjoner fysisk og psykisk. Les mer om risikoen ved for lite søvn HER!

 1. Spis riktig for din kropp

Det å få i seg riktig næring til kroppen din er viktig for god helse. Hva som er riktig kosthold vil variere fra person til person, så vær selektiv med informasjon utenfra. Til syvende og sist kjenner du kroppen din best selv. Store mengder sukker er skadelig for de fleste av oss. Er du på jakt etter et bedre kosthold, lær deg mer om hva som er sunt for kroppen din. Ikke glem å lytte til signalene kroppen din gir deg når du har spist. Får du vondt i magen, blir slapp, irritert eller har andre signaler så kan det være at kroppen reagerer på maten du spiser. Trenger du hjelp til å finne ut av dette med kosthold og ernæring, finn deg en ernæringsekspert eller kostholdsveileder. De har kunnskapen og kan veilede deg videre.

 1. Vær løsningsfokusert

Å ha fokus på løsninger handler om å ha en holdning om og tro på at hvis det oppstår et problem, så har du en indre motivasjon for å løse problemet. Da er det enklere å være tilstede i øyeblikket og bevege seg mot det du ønsker i livet ditt. Hvis du blir for problemorientert, så stjeler det mest sannsynlig veldig mye energi og du beveger deg ikke mot det du ønsker, men du blir på stedet hvil eller du repeterer det som gjorde at problemet oppsto og kan risikere å bli et offer. Jeg har en regel som jeg sier til meg selv hvis jeg får lyst til å klage. Det er helt greit å klage når du gjør noe aktivt for å løse det du klager over. Hvis du klager og ikke gjør noe for å løse det, så tar det bare energien fra deg noe som kan føre til enda mer klaging og mer problemfokus. Vi har alltid valg og du kan velge om du vil ha fokus på problemer eller løsninger. Hvis du definerer problemer som noe negativt for deg og løsninger som noe positivt, så kan du spørre deg selv om du vil ha mer negativitet eller mer positivitet i livet ditt. Hvis du ønsker mer positivitet, så lag deg en ny strategi der du er bevisst på løsninger. Hvis en del av løsningen er å spørre noen om hjelp, så gjør det. Folk liker veldig godt å hjelpe.

 1. Ha omtanke og kjærlighet for deg selv og andre

Dette er et viktig punkt. Det står deg selv først i overskriften og det betyr at du alltid skal fylle på din egen energi, ha omtanke og kjærlighet til deg selv først. Det er ikke egoistisk, men helt nødvendig for at du på best mulig måte skal kunne være noe for andre. Da er det også lettere å akseptere at vi mennesker er forskjellige. Du har sikkert hørt ta på oksygenmasken først i flyet før du hjelper andre. Denne klassiske metaforen er en god huskeregel. Hvis du ikke er glad i deg selv og sier negative ting til deg selv hele tiden, hvordan kan du forvente at andre er glad i deg da. Ved negativt selvsnakk, husk: Hadde du snakket til en venn som du snakker til deg selv, hvor lenge hadde du hatt den vennen? Ta først grep om din egenkjærlighet, så vil du se at energien din stiger og du får mer overskudd til å gi både omsorg og kjærlighet til andre.

 1. Ha noen som lytter i livet ditt

Det å ha noen som lytter til deg når du trenger å snakke om noe du har på hjertet er viktig. For å ha noen som lytter i livet ditt, er det viktig at du er en som lytter til andre. Du kan ikke forvente å ha noen som lytter til deg om du ikke gjør det selv. Vær en god venn/kollega/kjæreste/mor/far/søsken/besteforelder som lytter. Det gjør underverker for dine relasjoner til andre mennesker rundt deg.

 1. Gjør noe som gir mening

Det er mye snakk om PURPOSE og det høres så fint ut på engelsk, men betyr rett og slett det som gir deg mening, det som motiverer deg og det som får deg til å stå opp om morgenen. De mest suksessfulle menneskene har mer fokus på hvordan de kan hjelpe andre, enn hvordan de selv kan bli hjulpet. Hva liker du å gjøre? Hva kan du like å lære bort til andre som vil gi dem en endring i hverdagen? Når du gjør noe for andre som forandrer hverdagen deres skjer det gode ting som gir ringvirkninger.

 1. Etterlat deg en god merkevare/omdømme eller sagt på en annen måte god karma

Din adferd setter spor – om du er i samme rom som folk eller du ferdes på nett. Tenk deg om hvordan du ønsker at andre skal oppfatte deg. Bruker du mye tid på å være sint på verden eller folk, spør deg selv om det er slik du ønsker folk skal oppfatte deg. Det du sender ut (av tanker, følelser og adferd) får du som oftest mer av. Har du det vondt inni deg, så er kanskje tiden inne for å snakke med noen og finne en annen måte å takle det på, som gjør at du får mer frihet til å være glad og sende ut mer kjærlighet til folk rundt deg. Da blir omdømmet ditt et helt annet og verden vil både se og oppleves annerledes.

 1. Vær fysisk aktiv uten at det stresser deg

Det er bevist at fysisk aktivitet er godt for kropp og sinn, men det er mange som stresser for å få det inn i kalenderen eller får dårlig samvittighet om de ikke rekker det. Dersom du stresser med å få tid til å være fysisk aktiv, er min teori at vinning går litt opp i spinning, da stress er direkte skadelig for oss. Fysisk aktivitet skal gjøre kroppen godt, så kjenn etter om det at du bare må få trent gir deg stress. Uansett så vil det føles godt etter økten, men var det stress for deg å få det til? Kunne du gjort noe annerledes for å minimere stresset rundt det å være fysisk aktiv, slik at det får den helsegevinsten kroppen din fortjener?

 1. Slutt å bruke tid på bekymringer (lettere ved en løsningsfokusert adferd)

Generelt bruker vi mennesker mye tid på å bekymre oss. Dette er tid vi ikke får tilbake. Mye vi bekymrer oss for skjer heller ikke, så hva er da vitsen med å bruke tid på bekymring kan man jo spørre seg.  Bekymring er ofte tankespinn og tankene kan vi trene.

Dette er en veldig fin huskeregel å ha i bakhodet:

Har jeg et problem? Nei – da har jeg ikke behov for bekymring.

Har jeg et problem? Ja – kan jeg gjøre noe med det? JA – da har jeg ikke behov for bekymring.

Har jeg et problem? Ja – kan jeg gjøre noe med det? NEI – da har jeg ikke behov for bekymring.

Denne huskeregelen kan være fin å huske på, for å minimere bekymringer slik at du kanskje heller kan bruke tid på å finne løsninger og gjøre noe som gir deg mer ro.

 1. Bruk tid på restitusjon/hvile og avslapping – også utenom søvn

Kroppen trenger å hvile/lade, akkurat som at bilen trenger bensin og mobilen trenger å lade. Tar du deg ikke tid til å hvile, så er kroppen såpass smart at den selv vil si ifra ved å gi deg noen tegn. Tegnene kan variere fra person til person, og i starten kan det være vanskelig å oppdage tegnene i en ellers så fullpakket hverdag. Nettopp derfor er det fint å ha gode rutiner for avslapping. Hva slags avslapping som passer for deg, er det bare du som vet. Det kan være alt fra meditasjon, yoga, lese, være ute i naturen, alenetid osv. Forskning viser også at meditasjon styrker immunforsvaret og hjelper å regulere tanker og følelser.

 1. Forstå deg selv og det som er unikt med deg

Hva er unikt med deg? Mange vil sikkert svare – ingenting er unikt med meg… Joda, alle mennesker er unike på hver sin måte. Jeg har ikke møtt et menneske enda som ikke er unik, så det gjelder å finne gullet ditt. Finn ut hvilke egenskaper som definerer deg – både personlige og prestasjonlige (nytt ord). Hvem er du? Hva liker du? Hva er viktig for deg? Gjør mer av det du liker og bli bedre kjent med deg selv på den måten. Anerkjenn dine egenskaper og talenter (som sagt i pkt. 1), så har du kommet et godt stykke på vei med å forstå deg selv.

 1. Bidra til at andre har det bra

Hva gjør du for at andre skal ha det bra? Hva kan du gjøre annerledes eller mer av? Sitter folk igjen med en god følelse etter å ha vært sammen med deg? Det kan i noen sammenhenger være så enkelt som å bidra med et smil eller et godt ord som gjør at folk får en fin dag og har det bra. Gjør en forskjell du også, og bidra til at andre har det bra.

 1. Skaff deg en heiagjeng og gode venner

Gode venner heier på hverandre og hjelper hverandre ved behov. Har du en slik heiagjeng, så er du rik. Bruk mer tid på de som behandler deg godt enn det motsatte. Kanskje er det noen venner man må slutte å bruke tid på, da relasjonen ikke er god for noen av dere. Her er det et lite obs: Gode venner trenger pleie og det må gå begge veier, derfor er det vanskelig å ha tid til å pleie veldig mange nære venner. Bruk tiden din fornuftig og vær bevisst hvor mange relasjoner du ønsker og har tid til å pleie. Kjenn etter hvem som gir deg påfyll og glede og bruk mer tid på dem.

 1. Bruk mindre tid på folk som stjeler energien din

Har du folk i livet ditt som du kjenner deg tappet av etter å ha brukt tid med dem? Det er ditt ansvar å beskytte deg selv mot energivampyrer. Sett grenser for deg selv. I noen sammenhenger er vi nødt til å si ifra til mennesker som stjeler energi, men det må gjøres på en måte som ikke sårer vedkommende. Mest sannsynlig er ikke vedkommende klar over det selv engang. Jeg skal ikke skrive noe om hvordan du skal si ifra, da dette vil være situasjonsavhengig. Er du i tvil, så er du ikke i tvil – da gjør du ikke noe før du har rådført deg med noen. I mellomtiden kan du sette grenser for hvor mye tid du bruker med vedkommende.

Trine ♥

Trine Øfsti Bråten er eier og gründer av Diameta og den frivillige organisasjonen Go´nok. Diameta jobber for at alle barn og unge skal føle seg trygge, glade og ha en god selvfølelse. Trenger du hjelp med selvfølelse og livsmestring, ta kontakt!

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar