trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Psykisk helse i skolen

| 12 kommentarer

DSC_1711bwDette innlegget ble valgt ut av 308 innsendte. Jeg fikk være gjesteblogger hos Christine Otterstad. Det var både skikkelig kult og ganske skummelt på en gang. 🙂 Takk til Christine som inspirerte meg 🙂

For noen uker siden delte hun et sterk og ekte blogginnlegg der hun spør: ”Hva heter det  faget som forbereder oss på livet igjen?” Det var dette innlegget som fikk meg til å lage min egen blogg.

Kort fortalt handlet dette innlegget om hennes forventninger til skolesystemet, da hennes datter skulle begynne på skolen. Hun har en datter med angst, og gledet seg til hun skulle begynne på skolen. Det var da hun trodde datteren skulle lære å takle stress, nerver og ødeleggende tanker. Denne læringen kom dessverre ikke, og hun vil at det skal satses mer på psykisk helse i grunnskolen.

Jeg stiller meg sammen med Christine i kampen om å få inn et nytt fag i Norske skoler. Dette er et godt forebyggende tiltak. Bare tenk på hvor mye det koster samfunnet å rehabilitere alle de menneskene som ikke har fått hjelp, og som har falt utenfor eller rett og slett har blitt uføretrygdede.

Jeg ser med mine egne øyne hvor viktig dette er for det enkelte barnet. Jeg ser også hvor lite tid lærerne har til å gjøre disse tiltakene. Jeg ser hvordan foreldre sliter med å ta seg av sine egne barn. HER MÅ POLITIKERNE PÅ BANEN.

Jeg har selv hatt endel timer med 6 og 7 klassinger i det jeg kalte Psykisk Helse. Dette var noe de syntes var interessant, og de deltok ivrig i diskusjoner underveis. det kom også opp mange forslag til hva vi voksne kan gjøre for å bedre hverdagen for barna. Et forslag var egne timer der de lærer om selvfølelse, lærer om livet, lærer om hvordan de på best mulig måte skal være seg selv i sammen med andre.

Hver gang jeg stod foran døren til klasserommet etter dette, var det noen elever som spurte om vi skulle lære enda mer om det samme temaet – en tankevekker!

En annen veldig viktig ting jeg ser i hverdagen, er at foreldre trenger bevisstgjøring på hvordan de på best mulig måte skal styrke barna sine og seg selv. En lærer sa til meg at det foreldrene gjør hjemme betyr 6 ganger mer enn det som skjer på skolen i forhold til elevenes læring. Dette ser jeg med egne øyne i min jobb på skolen. Det er mange foreldre som har en så stressende hverdag at det går utover barna deres.

Når vi snakker med foreldre som er på foreldrekurs, kommer det ofte opp at hverdagen fylles til randen med aktiviteter og jobbstress. Det er ikke er tid til å følge opp lekser eller sette seg ned med barnet å bare prate. Familien forsvinner heller inn i en verden med spill, sosiale medier osv. for å slappe av. Dette er en helt annen diskusjon, men det er ofte dette vi får tilbakemeldinger på.

MITT FORSLAG TIL ENDRING ER:

Et eget fag på skolen som for eksempel kan hete PSYKISK HELSE/GOD SELVFØLELSE ELLER LIGNENDE, (ledet av faglærere innen dette feltet) FORELDREKURS, (dette bør være obligatorisk når du får et barn) mer TID TIL LÆRERNE for å følge opp ENKELTELEVER (altså mindre byråkrati).

♥ Trine

12 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Psykisk helse i skolen | trinesblogg | lisbethtornerose

Legg igjen en kommentar