trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Hvorfor er folk misunnelig?

| 0 kommentarer

Jeg snakket med en veldig hyggelig dame som minte meg på at misunnelse dessverre fortsatt er svært utbredt, kanskje mye mer enn vi er klar over.

Jeg liker å fundere og reflektere over hvorfor ting skjer og i dette tilfelle – hvorfor folk er og blir misunnelig? Jeg tror det har en sammenheng med hvor godt vi har det med oss selv sånn innerst inne. Det er nok ikke alle som er bevisst på at de er misunnelig, da dette kan være et mønster vi har utviklet som det er utfordrende å komme ut av. Hvis folk føler seg mindre verdt enn andre, så kan det gi grobunn for misunnelse.

For å unngå dette er det viktig med selvinnsikt, selverkjennelse og det å jobbe opp en god selvfølelse (og selvbilde) som gir nok indre trygghet til å være deg selv.

Åpenbar misunnelse forekommer i praksis på flere måter. For eksempel: baksnakking, falske rykter, stygge blikk, utestenging, ekskludering, manglende inkludering, erting og mobbing. Det du kan risikere ved å vise misunnelig adferd er å drive folk bort fra deg i tillegg til at du faktisk gjør livet vondt for andre. Klarer du ikke å dy deg, vel da er kanskje nye adferdsstrategier verdt å vurdere og etablere.

Det er tro det eller ei mye hyggeligere å være raus og gi folk ros og støtte og være sammen med folk som er rause og støttende tilbake. Du vinner så mye mer på det både på kort og lang sikt. Det gir til og med glede for begge parter. Vær en som støtter og unner andre å være seg selv og husk at det beste er å være autentisk i forhold til den du er, da blir det mye lettere å være deg. Det samme gjelder i relasjon til andre. Kan du ikke være deg selv i dine relasjoner, så er det noe å tenke over og kanskje gjøre noe med. Innimellom må vi til og med kanskje slå opp med venner som drar oss ned eller får oss til å føle oss dårlige. Lytt til magefølelsen!

Det er dessverre alt for lett å sammenligne seg med andre og bli misunnelig. I dagens SoMe samfunn er det lettere enn noen gang – det er fullt forståelig. Vær selektiv med hva du bruker tiden din på.

Her er tre ting å tenke på og praktisere, som kan gi deg mindre risiko for misunnelse og behov for sammenligning:

  • Ikke mist fokus – husk på hva som er riktig og viktig for deg
  • Vær tro mot din unikhet. Alle har noe de er gode på – finn det og bruk det
  • Vi mennesker er ment å være forskjellige – vær nysgjerrig, raus og ikke dømmende

Trine ♥

Legg igjen en kommentar