trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Det er vanskelig å ha god selvfølelse når du ikke har tid til å jobbe med den.

| 0 kommentarer

Hva bruker du tiden din på og hva er viktig for deg? Gjør du noe som gir deg mening eller prøver du å imponere andre. Er du virkelig i kontakt med dine verdier? Lever du etter dem eller lar du deg påvirke av andre? For å finne dine verdier, så kan du spørre deg selv: Hva er viktig for meg i mitt liv? Da kan du få svar som: glede, humor, god helse, frihet, trygghet, omsorg, vennskap, ro, harmoni, tillit, tilgivelse, empati, samarbeid, vennlighet, ærlighet, respekt, kjærlighet, ansvar, mot, motivasjon osv.

Det som slår meg til tider er hvor lite tid det virker som folk bruker på å pleie nettopp disse verdiene. Hva bruker så folk tiden sin på kan man jo spørre seg, for det er faktisk veldig mange som klager over at livet er så stressende og de har ikke tid til ditt og datt. Jeg tror det for en del mennesker går alt for mye tid bort på meningsløs scrolling og jakten på en ny «ting» for å skulle føle seg bedre. Den klassiske klisjeen vi er programmerte til, man kjøper seg lykke. Dette handler om at jeg bare må ha meg en ny kjole, bukse, jakke, sko, smykke, interiør, duppedingser og mest av alt fordi jeg så naboen ha den, eller hun jeg prøver å «etterligne» som jeg egentlig sammenligner meg med har akkurat den tingen. Ikke fordi du nødvendigvis trengte enda en ny «ting», for gjør du virkelig det?

Det er tre ting jeg ofte lurer på. 1. Hvordan får folk plass til alle disse nye tingene sine. 2. Hvordan har de råd til alle tingene. 3. Hvordan har de tid til å skaffe seg alle tingene. Tid er det jeg lurer mest på, fordi det faktisk stjeler tid fra annet som kanskje står på listen over det som er viktig for deg.

Her må nesten hver og en gå i seg selv. Lever jeg i tråd med mine verdier og har jeg et godt liv eller prøver jeg å være en annen enn den jeg er. Hvis svaret er det siste, blir jeg litt trist. Da går du dessverre mest sannsynlig ganske ofte på akkord med deg selv og du undergraver deg og den du er. Du har da i prinsippet ikke tid til deg selv i ditt liv.

Her er første bud bevisstgjøring om tidsbruk viktig. Ta deg tid til å tenke igjennom hva du bruker tiden din på og tenk nøye gjennom om det er riktig for deg eller om det egentlig føles feil. Føles det feil å bruke så mye tid på dette som stjeler tiden din fra annet? Lag deg i så fall en plan for å gjøre en endring. Det kan ta tid å gjøre endringer, noen er til og med avhengig av å kjøpe ting – og da vil det ta enda mer tid å gjøre endring – men husk at den tiden du bruker på å gjøre endringen også er med på å skape rom for å leve et liv i tråd med dine verdier sånn som er viktig for deg og de rundt deg. Da kan det plutselig åpne seg mer tid til å finne det som virkelig tilfredsstiller deg som gir livet ditt mening.

Og helt til slutt, hvis du har barn – hvilken rollemodell ønsker du å være for barnet ditt med hensyn til tidsbruk og forbruk?

Trine ♥

Trine Øfsti Bråten er eier og gründer av Diameta og den frivillige organisasjonen Go´nok. Diameta og Go´nok jobber for at alle barn og unge skal føle seg trygge, glade og ha en god selvfølelse. Trenger du hjelp med selvfølelse og livsmestring, ta kontakt!

 

Legg igjen en kommentar