trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Hvor blir det av barna i gata?

| 0 kommentarer

Det er merkelig nok sjeldnere og sjeldnere jeg ser barn som leker i gata nå for tiden, hverken på ettermiddagene eller i helgene. Nå som det er sommer/sol/varme/ burde det vel strengt tatt vært flere ute… Hvor blir det av dem mon tro?

Joda, jeg har en idé om hvor de befinner seg til vanlig når det ikke er sommerferie…

En del barn har andre aktiviteter som for eksempel fotball, svømming, tennis, tae kwon do, sang, korps, håndball, hockey, dans, mm. Både i ukedager og i helger. For ikke å snakke om spillverden, en helt egen verden det nesten er umulig å komme seg ut av.

Det som kanskje har blitt endret de siste årene i forhold til aktiviteter er at det har blitt vanligere at en del barn deltar på mellom to til fire aktiviteter hver uke. Det er nok muligens en av årsakene til at vi ikke ser så mange barn i gatene lenger (tror jeg da). Isteden for så er de opptatt på hver sin kant med hver sine aktiviteter og har nok å henge fingrene i. I kjølvannet av dette, så er det dessverre noen barn som klager over at de er stresset og ikke får nok tid og ro til å gjøre lekser eller leke med skolevenner (har selv hørt dette hos barn) – men det er ikke så lett for et barn å si nei når anledningen til å delta på alle de gøyale aktivitetene byr seg og alle de andre også har mellom to eller fire aktiviteter. Da blir det liksom det som er vanlig og ”innafor”. Full forståelse for det sett fra barneøyne, de liker jo å ha det gøy. 🙂

Det å lære barn i tidlig alder at det vanlige er å ha flest mulig aktiviteter på en uke, er noe jeg lurer på om egentlig er bra for barna våre? Sett fra et press/stress perspektiv. Jeg har ikke hverken forsket på eller snakket med nok folk til å ta et standpunkt om dette enda  – men er veldig interessert i å vite mer om temaet og hva det gjør med den enkelte, lokalsamfunnet og samfunnet som helhet. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har noen fornuftige og konstruktive tanker rundt dette. Jeg skriver ikke dette for å rakke ned på noen, det er mer en undring rundt akkurat denne trenden som er årsaken. 

Dette er helt sikkert ikke en sannhet for alle heller, det er sikkert mange steder barn er ute og leker – så dette blir jo bare min observasjon og opplevelse. Uansett hva det handler om – det er vi voksne som må sette grenser og sende barna ut for å leke isteden for at de sitter klistret foran skjermen og kanskje må vi til og med sette noen grenser for hvor mange aktiviteter det er forsvarlig å ha.

En ting vi vet helt sikkert er at frilek er viktig for å bygge og opprettholde god sosial kompetanse, fantasi og kreativitet. Det å være ute i det fri og bruke kroppen bidrar også til bevegelse og god helse både fysisk og psykisk.

Trine ♥

Legg igjen en kommentar