Når jeg snakker med barn på skolen og jeg spør hva de tenker om seg selv, så har de ofte mange negative tanker både om seg selv og om hva de kan. På generelt grunnlag (barn og voksne) så har vi ca. 60.000 tanker hver dag og opp mot 80% er negative. (sier forskere) Dette er skremmende, synes jeg, og noe vi MÅ ta på alvor og gjøre noe med.
«Bare begynn å tenk positivt» sier noen, men det er ikke så enkelt.
De fleste av oss har fra vi ble født blitt ubevisst ”programmert” til å tenke negativt. Det lager negative spor i hjernen. Dette har pågått i generasjoner, og det blir ikke slutt på det før vi gjør noe aktivt med det.
Bare tenk dere hvis dine foreldre var ”programmert” sånn, så er sjansen relativt stor for at du også kopierer de. Av de voksne som kommer til coaching hos meg, vil jeg si at ca. 70% av disse har med seg noen utfordringer fra barndommen som har ”satt seg fast”. Derfor er det viktig å starte tidlig med positive tanker.
Vi påvirkes av alt rundt oss, blant annet nyheter og sosiale medier. Jeg vil ikke si at det er spesielt mange positive nyheter, verken på TV, nett eller i aviser. Det som skjer på sosiale medier er ikke så positivt det heller. Bare se hvordan det nye nettstedet for ungdom ASK.FM brukes til å mobbe andre, som i verste fall fører til selvmord. Vi er omgitt av mye negativitet fra alle kanter, derfor er det en utfordring å få snudd trenden.
Vi må lage nye spor i hjernen!
Her er et lite hverdagstiltak du kan gjøre for å snu trenden med dine barn og deg selv:
Når vi legger sønnen vår på 5 år, spør jeg eller pappaen hans: «Hva er det beste du har gjort i dag»? Han er ivrig når han svarer og gleder seg til dette spørsmålet hver kveld. Jeg ser også en trend på det han svarer. Det er de små hverdagsgledene som setter seg. For eksempel en tegnestund med mamma, eller en tullestund med pappa. I barnehagen kan det for eksempel være at han har lekt en spesiell lek med kompisene eller at matpakken var god.
Ved å stille dette spørsmålet så lages det positive spor i hjernen. Det er også med på å øke prosentandelen til de positive tankene.
Denne øvelsen kan du gjøre på andre tidspunkt også, for eksempel ved middagsbordet, i bilen eller når du har tid. Det er viktig å være tilstede mentalt når du får svar, slik at barna opplever dette som noe hyggelig og at du virkelig bryr deg og er interessert.
Lykke til!
♥ Trine
3 kommentarer
Gi en tilbakemelding →