trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Har du opplevd sjalusi eller er du sjalu selv?

| 0 kommentarer

Jeg skrev et innlegg til en artikkel om dette temaet for tre år siden, på forespørsel fra en journalist i Student torget. Her om dagen dukket det opp en forespørsel fra Radio Norge om jeg kunne la meg intervjue om samme tema. Dette sa jeg så klart ja til. Mitt aller første radiointervju som fagperson, hihi 🙂 Hvis du vil høre intervjuet, så lik facebooksiden til: Diameta på Facebook – klippet ligger der.

Nå skal jeg blogge litt om temaet.

Hva er egentlig sjalusi? Det er flere former for sjalusi, for eksempel søskensjalusi, sjalusi mellom venner, kjærester eller kolleger. Det de har til felles er at når følelsen tar overhånd så viser det seg som en vond følelse. Grunnen til at du blir sjalu kan være bakenforliggende årsaker som svik, misunnelse, kontrollbehov eller mistenksomhet. Noen mener at det å være litt sjalu bare er sunt. Da viser du bare at du er glad i den andre parten og at du ikke vil miste vedkommende, for eksempel mellom kjærester eller venner. Så lenge du selv har kontroll på følelsene dine og dette ikke går utover din eller den andres livskvalitet, så er det greit.

Er du sjalu og opplever at livet ditt blir preget av det, kan du starte med å erkjenne ovenfor partneren eller vennen din at du er sjalu. For noen kan dette være en god start på å overvinne følelsen. Fortell hva det er som gjør deg sjalu. Kanskje er det en opplevelse fra fortiden som har festet seg, snakk ut om det slik at partneren/vennen din forstår hva som er grunnen til denne følelsen. Dette hjelper han/hun å forstå deg bedre. Dersom det ikke hjelper og du ikke klarer å hjelpe deg selv, søk hjelp hos en fagperson. Det er absolutt ikke nødvendig å gå rundt å ha det vondt. Det finnes personer som er sykelig sjalu, hvis partneren din viser disse åtte tegnene, bør du komme deg ut av forholdet sier psykiater Nils Håvard Dahl i en artikkel i Dagbladet.

1. Sjalusi overfor tid du bruker på andre personer, som familie, barn, venner.

2. Sjalusi overfor tid du bruker på andre ting, som jobben, hobbyer m.v.

3. Har en «du skal ikke ha andre gleder enn meg»-tankegang.

4. Kommer med stadige beskyldninger rundt hva du har gjort, hvem du har møtt, hvor du har vært, at du er utro.

5. Forsøker å få deg til å innrømme utroskap eller lignende – selv om det er fullstendig ubegrunnet.

6. Kommer med nedsettende kommentarer om mange. «Alle» er kjeltringer eller dumme.

7. Har vanskelig for å inngå kompromiss.

8. Har vanskelig for å innrømme feil.

Kilde: Nils Håvard Dahl

Har du en person i livet ditt som er sjalu på deg og til stadighet blir utsatt for utspørring, mistenksomhet, kontrollbehov og andre ugreie opplevelser. Ta det gjerne opp med vedkommende, men på en ordentlig måte. Ikke anklag personen for å være sjalu, da vil personen mest sannsynlig forsvare seg. Still heller åpne spørsmål i forhold til utfordrende ting som skjer i hverdagen. For eksempel: hva var grunnen til at du reagerte slik? Legg gjerne til at grunnen til at du spør er for å hjelpe. Ikke bruk hvorfor reagerte du slik på det? Dette kan tolkes som anklagende, og han/hun kan gå rett i forsvar.

Som coach har jeg hatt flere klienter som har kommet til meg for sjalusi i kjærlighetsforholdet sitt, og i de fleste tilfellene så handlet det om å bli flinkere til å kommunisere med partneren sin. Noen stikkord er åpenhet, ærlighet, stole på og det å åpne opp for å være litt rause med hverandre. Vi eier ikke den vi er sammen med, derfor er det viktig å gi hverandre litt frihet til å være oss selv.  Lykke til.

Trine ♥

Graffiti Herz

Nye kursdatoer for MINIKURS FOR FORELDRE og NLP FOR BARN ligger her: Diametas hjemmeside.

Legg igjen en kommentar