trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Bruk speilet når du gjør sammenligninger…

| 0 kommentarer

Jeg har nylig hatt et minikurs for foreldre der jeg snakket litt om farene ved det å sammenligne seg selv med andre og at det kan være et kjennetegn på lav selvfølelse. En av fedrene på kurset stilte et veldig bra spørsmål det er viktig å reflektere over. Er det greit at jeg sammenligner barnet mitt med andre barn? Jeg skjønner at det kan være lett å sammenligne barnet sitt med andre barn, men for barnet sin selvfølelse så er det ikke alltid greit. Selv om du ikke sier noe til barna, kan det være at de skjønner det likevel, og hva gjør barna da? Jo, de kopierer den voksne. Den du skal sammenligne barnet ditt med er seg selv.

Vi er alle forskjellige som mennesker, barn som voksne og vil komme mye lengre om vi har fokus på oss selv fremfor alle andre.

Tenk deg en person som går på jobb hver eneste dag og skulle ønske at hun var mer som kollegaen sin: like flink, like pen, like vellykket med perfekte barn – for å ikke snakke om mannen, han er jo superkjekk. Hun drømmer seg bort i kollegaens verden og mister sin egen i øyeblikket. Det eneste fokuset hun har da er på andre enn seg selv. Mest sannsynlig så har dette gått over tid og hun kan ha startet med dette allerede som barn.

Når man sammenligner seg med andre, (bevisst eller ubevisst) så bruker man dyrebar tid på å tenke på helt andre ting. Målet er ikke å tenke på seg selv hele tiden, fordi det er fint å ha omsorg og empati for andre mennesker. Sammenligning derimot blir nesten som gift fordi det svekker selvfølelsen, man føler seg mindre verdt enn andre mennesker og det kan skape stress. Stress kan i verste fall føre til sykdom.

En ting er sikkert! Vi kan ikke bli andre enn den vi er, punktum finale. MEN vi kan hjelpe oss selv til å bli den vi vil være. Da er det viktig å finne vår egen vei som vil ta oss dit. Finn dine egenskaper, ønsker, drømmer og mål. De vil hjelpe deg å holde fokus på det som er deg. Alle har vi helt unike egenskaper, så finn frem til diamantene i deg og lag deg flotte bilder av deg selv som den du vil være.

Du kan også hjelpe barnet ditt til det samme slik at de finner og blir bevisst sine gode egenskaper, ønsker, drømmer og mål som vil skape mestringsfølelse og motivasjon. Dette vil gjøre at barnet også klarer å sammenligne seg selv med seg selv.

”Ha fokus på den lille gnist som i deg bor, den kan bli mye større enn du tror” –Christian Johnsen

Trine ♥

Diameta01low

Legg igjen en kommentar