trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

God morgen Norge med Christine Otterstad og Torbjørn Røe Isaksen

| 3 kommentarer

For en stund siden var utdanningsministeren vår Torbjørn Røe Isaksen på God morgen Norge sammen med Christine Otterstad (mor og coach) og temaet var mental trening som fag i norske skoler.

Kjempebra at God morgen Norge bruker sendetid på dette temaet. 🙂 Christine Otterstad gjør en god jobb med å fronte dette ved å fortelle om sin egen datter og hennes angst. Det virker ikke som at Torbjørn Røe Isaksen har satt seg inn i hva dette virkelig vil gjøre for både skoler, mobbing og samfunnet vårt som helhet.

Det jeg sitter igjen med etter tv-sendingen er en mann som er mer opptatt av det praktiske rundt at dette vil koste veldig mange penger, ta fryktelig mange år og at vi må bruke mye tid og ressurser på å trene opp noen for å ha dette faget.

For det første så trenger det verken å ta veldig mange år eller koste så mye penger i etterutdanning. Det står en skare med folk som er ferdig utdannet mental trenere/coacher til å ta jobben. Vi har faglærere i kunst og håndverk, fysisk aktivitet og RLE. Hvorfor ikke bruke de med spisskompetanse til et slikt fag også? I arbeidslivet generelt blir det brukt millioner av kroner på å coache ledere, mellomledere, ansatte og toppidrettsutøvere – hvorfor skal ikke barna våre få tilgang på det beste? Coaching og mental trening er pedagogikk og teknikker satt sammen til kraftfulle verktøykasser som får det beste ut av folk. Det er kommet for å bli!

Røe Isaksen snakker om barn som gruer seg til å komme på skolen og har en stor sort klump i magen fordi det er utrygt å være der. Dette er noe av det barna vil lære seg å håndtere ved å lære om mental helse. De vil bli sterkere individer, fordi de har verktøyene de trenger. Når du har sterke barn som håndterer slike utfordringer vil det bli mindre mobbing og konflikter. De som mobber må også styrkes, fordi det ofte er en grunn til at de gjør det de gjør. Ved å lære om mental trening, så styrker vi enkeltindividet.

Han snakket også om opprusting av barne- og ungdoms psykiatri, helsesøster og andre instanser som har tilknytning til skoler, og det er jeg helt enig i. Her må det gjøres en omfattende jobb for å få disse til å samarbeide. Slik det er mange steder i dag, jobber de på hver sin tue og bruker altfor lang tid. Det koster også samfunnet veldig mange penger, eller???

Jeg vil applaudere Vår Staude som virkelig har skjønt det. Hun sier at ”tenk så mye mindre psykisk sykdom det kanskje ville vært dersom dette hadde vært en del av skolehverdagen.” JA, det er slik det vil bli på sikt, men det kan jo ta mer enn fire år før hele samfunnet ser resultater. Da er det ikke sikkert denne regjeringen sitter der lengre, så da kan vi jo ikke kaste bort penger på å tenke stort, nei vi får heller lappe dekket istedenfor å skifte det ut. 😉

Jeg jobber selv som coach og er til daglig i kontakt med barn både i mitt eget firma, og på en Osloskole. Når jeg har hatt undervisningstimer om psykisk helse/mental trening, så spør jeg ofte barna om de har lyst til å lære dette. Svaret er alltid JA!!! De vil veldig gjerne lære og de sitter som tente lys. Selv de klassene som betegnes som ”bråkete”, følger med, er ivrige og har tusen spørsmål.

Jeg sier ikke mer….

Trine ♥

Kind vor Tafel mit Glühbirne

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar