trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Er virkelig alle god nok?

| 1 kommentar

Det hender vi får spørsmål om vi (Go´nok og Diameta) helt seriøst mener at alle mennesker er god nok som den de er. Det er jo så mange som gjør så mye kjipt mot hverandre, og/eller ikke gidder å gjøre noe i det hele tatt og som aldeles ikke kvalifiserer til å kalle seg god nok har vært en av tilbakemeldingene vi har fått.

Det er et godt spørsmål som er verdt å respondere på!

Vi mener og har tro på at alle mennesker har potensiale i seg til å være god nok. Uheldig og lei adferd legges fort merke til og skaper negative ringvirkninger. Det kan være at folk gjør dumme ting mot seg selv/andre, det kan handle om hvilke holdninger man har, hvordan man kommuniserer med andre, hvilke overbevisninger man har, om man har en dømmende adferd, snakker nedlatende om andre, ikke har respekt for andre, mobber, er misunnelig eller sjalu. Det er også lett å legge skylden for dårlige handlinger over på andre eller gå i forsvar om man ikke har det godt inni seg selv. Det finnes selvsagt også mennesker som på grunn av arv, miljø, sykdom og psykiske lidelser har en adferd og et handlingsmønster som er mindre bra og man kan av den grunn slite med relasjoner til både seg selv og andre mennesker.

Når vi snakker om at alle mennesker er god nok som den man er, så tenker vi at alle mennesker med livsmestrings lærdom og god dannelse/oppdragelse har forutsetning for å være og føle seg god nok som menneske. Da er det selvsagt noen kriterier som gjelder. Det å være god nok som den du er handler om å få være deg selv med de egenskapene og talentene du har. Det å bli sett og anerkjent for egenskaper som definerer deg som menneske gjør at det er større sjanse for at du føler deg god nok og unik akkurat som den du er. Dette er viktig for selvfølelsen og selvfølelsen er viktig for at du skal føle deg verdifull. Når du får brukt dine egenskaper sånn som er riktig for deg, så er det lettere å gjøre det som gir mening for deg. Når du gjør ting som gir mening, så er det lettere å bidra i samfunnet og fellesskapet.

Vi trenger å bli møtt og sett for den vi er fra vi er barn, med fokus på det som er unikt og som stammer fra egenskapene og personligheten vår. Da vil frøene som ligger i oss vannes for hver anerkjennelse vi får. Den man ER får lov til å vokse seg til den man er ment å være og som føles riktig for vedkommende. Da vil det være helt naturlig å føle seg god nok.

Det er svært viktig at foreldre, barn og ungdom forstår at det å anerkjenne den man er, etter hvert vil bidra til at man finner mening med livet som igjen fører til at man bidrar i samfunnet. Det er lettere å bidra når man har det godt inne i seg selv. Det er derimot ikke så lett å finne noe som gir mening hvis man ikke kjenner seg selv.

Husk dette: Egenskapene dine definerer hvem du er. Vi pleier å skille på egenskaper som handler om hvem jeg ER og hva jeg GJØR. Hvis du finner egenskapene som handler om hvem du ER (kreativ feks), så er det en slags pekepinn for å finne egenskapene som handler om det du liker/er god til å GJØRE (tegne feks). Da er det også lettere å anerkjenne at jeg ikke nødvendigvis trenger å være god på alt og mye mer lystbetont å bruke tid på det som gir næring til den jeg ER.

NB: I løpet av et liv så må alle innimellom gjøre ting de ikke alltid syns er det kuleste de har gjort, og kanskje i noen perioder må vi ta en jobb vi ikke nødvendigvis har på topplista. Men til tross for det, så er det viktig å ha i bakhodet at når vi fyller på og gir næring til de egenskapene som definerer oss som menneske, så vokser vi som menneske. Da er det lettere å leve et liv med gode verdier, gode holdninger, ha gode relasjoner til andre mennesker, respektere andre mennesker og deres valg i livet, ha fokus på det man ønsker, finne en jobb man trives med som gir mening, bidra til samfunnets vekst, ha det godt og ha god livskvalitet.

VÅR PÅSTAND ER: HVIS ALLE FØLER SEG GOD NOK, SÅ HAR MAN IKKE BEHOV FOR Å MOBBE OG KRENKE ANDRE!

Trine og Helene (som medblogger) ♥

Sjekk ut Go´nok sine foredrag HER og workshops HER!

Trine Øfsti Bråten, eier av Diameta og grunnlegger/styreleder Go´nok organisasjonen, Helene Nygård, grunnlegger av Go´nok organisasjonen. Vi jobber for at alle barn, ungdom, foreldre og støtteapparatet rundt skal få gode verktøy for å opprettholde og styrke selvfølelsen. En god selvfølelse er essensielt for å føle seg god nok som den man er. Dette bidrar til et bærekraftig samfunn!

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Hvordan forvalter du din personlige merkevare? |

Legg igjen en kommentar