trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Hvordan fortelle barn om samlivsbruddet…

| 0 kommentarer

Det å fortelle et barn at foreldrene skal gå fra hverandre er ikke noen god følelse. Det er sikkert mange foreldre som har kjent på den følelsen og gruet seg til dagen da de må fortelle det. Mamma og pappa skal gå fra hverandre, ikke være kjærester lengre, flytte fra hverandre – hvordan skal man si det??? Mange tanker flyr frem og tilbake i hodet for å finne den beste måten å fortelle det på. Mitt tips til foreldre er: gjør det så enkelt som mulig. Ikke lag lange kompliserte historier som blir vanskelig å forstå. Tenk på hva er som vil være det beste for barnet i denne situasjonen. En annen viktig ting å tenke på, uansett hva som var årsaken til bruddet, er å få til et godt samarbeid mellom foreldrene. Når barnet ser at dere samarbeider, vil de ha det bedre med seg selv og de vil håndtere situasjonen på en annen måte.

Når dere skal fortelle det til barnet så kan dette være en god fremgangsmåte om du har et lite barn. Fortell det som er fakta, at dere for eksempel skal selge huset/leiligheten og flytte i 2 hus/leiligheter. Det ene huset skal pappa og barnet bo og i, og det andre skal mamma og barnet bo. Det beste for barnet så langt det lar seg gjøre er at foreldrene fortsetter å bo i nærheten av hverandre. Fortell gjerne at mamma og pappa skal samarbeide om å ta vare på deg, og at dere kommer til å treffes innimellom alle sammen. Dette er viktig i en overgangsfase for at barnet skal oppleve trygghet og for at forandringen ikke skal bli for stor.

På den annen side, hvis dere fokuserer på at dette er trist og leit, baksnakker hverandre foran barnet, dyrker bitterhet eller andre negative følelser eller legger skylden på den andre så vil barnet lett kunne bli forvirret og lei seg. De kan i noen tilfeller beskylde seg selv for bruddet. Dette kommer det ikke noe godt ut av. Husk at barnet er lojal til begge foreldrene. Lag en plan for hva dere skal si på forhånd. Tenk løsning. Vær gode rollemodeller. Dersom du er i tvil, søk ALLTID hjelp hos en fagperson.

Har du et litt større barn så prøv å gjøre det så enkelt som mulig for dette barnet også. Du kan bruke samme forklaring som over og hvis barnet er nysgjerrig på hva som er grunnen til at dere skal flytte fra hverandre, så vær ærlig uten å la det gå utover barnet. Husk alltid: 1. Hva er det beste for barnet? 2. Er denne oppførselen det beste for barnet?. De trenger ikke vite detaljer som setter den andre forelderen i et dårlig lys. Det er alltid to om å ha det godt i et forhold. Noen ganger har det vært dårlig lenge og andre ganger har man vokst fra hverandre eller ikke tatt vare på forholdet. Vær enige (på forhånd) hva dere skal si. Dersom barnet blir lei seg og gråter, så er selvfølgelig det en naturlig reaksjon der det er viktig å anerkjenne følelsen, ha empati og vise forståelse for reaksjonen. Prøv å fokusere på at selv om det er tøft nå, så skal vi sammen gjøre det beste ut av situasjonen. Det å få barnet til å forstå at det å takle endringer i livet er en styrke å ha med seg videre handler om å gi barnet gode strategier for fremtiden. Livet går ikke alltid på skinner, og alle mennesker vil møte utfordringer. Det er hvordan vi håndterer utfordringene som avgjør resultatet. Min påstand er at barn som har lært seg å takle endringer i livet vil være bedre rustet.

Jeg vet at dette ikke er en enkel situasjon for foreldre å være i og kanskje du også føler at du svikter barna dine, men husk at jo vanskeligere dere gjør det, jo vanskeligere oppfatter barna situasjonen. Vær en god rollemodell for barnet ditt.

Trine ♥

 

Trine

Legg igjen en kommentar