trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Vekt eller helse først?

| 0 kommentarer

Det finnes utallige «mirakelkurer» på markedet for å gå ned i vekt, og for mange er vekt og utseende den aller viktigste motivasjonen når man kjøper inn mat og drikke.

“Så lenge man kan holde vekten, så er ikke helsa så viktig der og da”, er en tankegang jeg ofte registrerer.

Problemstillingen vekt, blir barn og ungdom formelig bombardert med fra tidlig alder, og i mange sammenhenger. Barn helt ned i 10-11 års alder, og kanskje også enda yngre, tenker – og bekymrer seg – for vekt og utseende.

Det barn og ungdom derimot ikke tenker på, er hva de risikerer ved å ha et usunt forhold til dette. Det være seg om de ikke får i seg nok mat, eller bare får i seg mat som holder dem slanke og ikke nødvendigvis bidrar til god helse. Mange av dem er for unge til å kunne forstå konsekvensen av dette. Og kanskje enda mer alvorlig er det at mange voksne ikke tar dette innover seg. Hvordan skal vi da forvente at barn kan eller vil ta dette på alvor?

Jeg har fått en rekke henvendelser om dette viktige temaet, med ulike vinklinger. La meg ta ett konkret eksempel.

Barn kan komme til meg og fortelle at det oppfattes som trendy å si at man ikke har spist noe i dag, og/eller at man ikke har med seg matpakke på skolen. Dette får man med andre ord anerkjennelse for blant medelever. Jeg reagerer sterkt på dette, da det rett og slett er alarmerende. Spesielt fordi det går utover så mange sentrale kroppslige funksjoner hos et barn, som konsentrasjon, hormoner, hukommelse, fordøyelse, immunforsvar, generell vekst og utvikling osv.

Det å misbruke helsen på denne måten, både ved å enten få i seg for mye usunn mat og drikke, eller for lite/ingen mat i det hele tatt, så går det selvsagt ut over helse og livskvalitet. Dessverre er dette allerede et stort samfunnsproblem.

Folkehelse bør derfor gis en ny dimensjon og vinkling, der vi tydelig uttrykker forventning om at man tar vare på helsen sin.

Problemet vil uansett angå oss alle, mye fordi samfunnet må bruke stadig større andel av helsebudsjettene på rehabilitering og reaktiv behandling, når ikke folk vet eller anerkjenner hvor viktig det er å være proaktiv og ta vare på seg selv og barna sine.

En liten digresjon…; – Hva er viktig for deg for å ha god livskvalitet?

Mange vil kanskje svare kjærlighet, samhold, trening, reiser, gode stunder, venner, familie, hobby osv.

Det er absolutt veldig viktig med alt dette, men det er også en annen ting som er viktig å huske på: – Hvis du av forskjellige årsaker får redusert helse på grunn av dårlig kosthold og livsstil, så vil du dessverre oppleve å ha lite eller intet overskudd til alle de positive og stimulerende aktiviteter og tiltak som faktisk gir deg livskvalitet.

Å ha god helse – både fysisk og mentalt – er så viktig at det bør stå øverst på alle menneskers liste over hva som er viktigst for deg i livet ditt.

Dette har mye med kunnskap og bevisstgjøring å gjøre. Et skritt på veien kan være å flytte god helse til en topp prioritert verdi i din tilværelse. Tenk deg en situasjon der du plutselig mister helsen, som du sikkert “tar for gitt” i dag…. – Hva sitter du igjen med? – Hvilken livskvalitet har du da? – Hvordan blir det for familien din? – Hva mister du? – Hvorfor er god helse viktig for deg?

La derfor det å ta vare på helsen din bli mer attraktivt for deg enn å bare tenke på vekt og utseende.

Hva trenger du av kunnskap for å ta bedre vare på helsen din? Tenk deg hvilke ringvirkninger dette vil ha for deg, menneskene rundt deg, og ikke minst arbeidsplassen din. Tenk deg hvor mye mer overskudd og glede det vil gi, om du bevisstgjør deg og endrer dine prioriteringer og verdier på dette området.

God helse handler nemlig om 4 grunnleggende forhold i vår tilværelse:

  • Sunt kosthold
  • Fysisk aktivitet
  • Nok søvn
  • Mental trening.

Ingen kan – eller bør – si seg uenig i dette.

Derfor blir svaret det åpenbare: – helsen først!

Trine ♥

Trine Øfsti Bråten er eier og gründer av Diameta og den frivillige organisasjonen Go´nok. Diameta og Go´nok jobber for at alle barn og unge skal føle seg trygge, glade og ha en god selvfølelse. Trenger du hjelp med selvfølelse og livsmestring, ta kontakt!

Legg igjen en kommentar