trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Ungdom – alkohol og sex

| 1 kommentar

I møte med ungdom så kommer jeg borti mange temaer som påvirker dem. Et tema jeg opplever det snakkes lite om der ute er alkohol og sex. Dette er slik jeg opplever det litt tabubelagt og alt for lite kommunisert. Jeg lurer på om noen foreldre ”glemmer” å snakke med ungdommene sine om dette temaet. Kanskje fordi de syns det er flaut eller at de tenker at det lærer dem sikkert på skolen. Jeg er usikker på hvor omfattende skolene tar for seg dette temaet, det er sikkert varierende og litt avhengig av lærern vil jeg tro.

Det er 18 års grense på alkohol og det er fint og bra. Jeg tror at uansett hvor mange grenser vi setter, så vil ungdom klare å få tak i det de ønsker å ha med seg på fest. Konsekvensen av at de faktisk gjør det blir da IKKE å skyve dette under teppe og late som at vi ikke vet noen ting. Vi er nødt til å ta på oss ansvaret vi har som foreldre og snakke med dem. God kommunikasjon i ungdomstiden er viktigere enn noen gang.

Et ganske vanlig scenario: Det er fest med mange glade ungdommer. Livet er berusende herlig og det helles innpå store mengder alkohol. Noen gjør det for å tørre å slippe seg løs, andre for å tøffe seg og noen for å få det mer gøy, men det er ikke rom for dem som ikke drikker. Det å drikke alkohol er tydeligvis inngangsbilletten til festen. Det er både jenter og gutter til stede. Jentene har noen gutter i kikkerten og guttene har noen jenter i kikkerten. Det er flørting fra begge kanter. To ungdommer finner tonen, hormonene bruser over og følelsene flommer over av forventninger til hva som skal skje. Begge har lyst til å være litt for seg selv, kanskje fordi det er en gryende forelskelse på gang. De går på et av rommene som er ledig. Begge er beruset og har mistet evnen til å tenke klart. Begge er tiltrukket av hverandre, i hvert fall med alkohol i blodet. Begge gjør fremstøt som henviser til et ønske om nærhet. Det ene leder til det andre og plutselig er de i en situasjon der neste skritt er å ha sex. Begge virker tilsynelatende villige til å gå til det skrittet, men plutselig så ombestemmer den ene seg og sier NEI!!! Den andre er på dette tidspunktet ikke bevisst nok til å lytte til motparten, så den bare kjører på. Den som ikke ble lyttet til føler seg overkjørt og det er ingen god følelse. Dette kan føre til bitterhet, skam, skyldfølelse, oppdiktning av usannheter, sinne etc. Dagen etterpå har begge to mest sannsynlig en fylleangst som svir i hele kroppen.

Det kan godt hende det er gutter som har sagt nei i et slikt scenario før, men fakta er at vi hører om flest jenter som opplever dette. I aller verste fall blir dette scenarioet til en voldtekt der gutten får en dom og kanskje fengselsstraff  (bare for å være tydelig så er det ikke snakk om overfallsvoldtekt her, det er noe helt annet). I beste fall blir det med en kjip opplevelse som fører til fylleangst og en lærepenge. De vedvarende vonde følelsene som faktisk er ganske ødeleggende i seg selv er det ikke så mange som snakker om.

Jeg mener det er svært viktig å informere både gutter og jenter om at begge har et ansvar. Det er så viktig at gutten vet hvilken risiko han utsetter seg selv og jenta for ved å havne i et slikt scenario. Det er også viktig at jenta vet hvilken risiko hun utsetter seg selv og gutten for ved å havne i et slikt scenario. Her trengs det mer informasjon i forkant slik at ungdommene kan klare å ta vare på seg selv og sin fremtid når situasjonen oppstår. Jeg tror ikke det er så innmari mange gutter som ønsker å havne i fengsel på grunn av en slik hendelse. Jeg tror vi kan forhindre en del slike tilfeller dersom vi tør å snakke med ungdommene om dette, så de virkelig forstår konsekvensen av å bli så drita full at de ikke klarer å ta gode valg. Jeg tror heller ikke det hadde vært så mange slike tilfeller dersom vi hadde fjernet alkoholen helt, og nettopp derfor må vi lære ungdommene å kjenne sine egne grenser når det er sånn at de uansett får tak i og drikker alkohol.

Mitt ønske for deg som er ungdom i dag er at: du er trygg på deg selv og det du står for, du klarer å ta dine egne valg som er bra for deg, du føler deg god nok som den du er (ikke bare for prestasjonene dine), du tør å finne frem din unikhet, dine positive egenskaper og talenter og tror på dem, du klarer å senke skuldrene og leve her og nå, ha det gøy og le masse, du får nok søvn og et godt kosthold. Et siste tips helt til slutt – ikke vær redd for å spørre om hjelp, på skolen, hjemme og blant venner. Min erfaring er at folk liker å bli spurt og de liker å hjelpe!

Trine ♥

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar