trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Tre selvopplevde gründerutfordringer!

| 2 kommentarer

Jeg er engasjert i gründere av fire årsaker: 1) jeg ønsker at flere skal tørre å satse OG lykkes som gründere. 2) for å få til det, så trenger den enkelte å være trygg og ha tro på seg selv 3) det er behov for bedre rammebetingelser for gründere/selvstendig næringsdrivende som gir rom for å tørre, samtidig som det bidrar til økt motivasjon for å satse. Dette vil på sikt gjøre det enklere for barn og ungdom som har en gründerspire i magen (stort engasjement her). 4) Norge AS trenger flere gründere og folk som ønsker å skape sin egen arbeidsplass i årene fremover.

En gründervirksomhet starter alltid med et enkeltindivid. Dersom enkeltindividet har en god selvfølelse, selvtillit og trygghet på seg selv så er min påstand at det er MYE større sjanse for at kreativitet og skaperevne får blomstre og en idé blir skapt.

Derfor er det viktig å forstå at selvfølelse (grunnmuren vår) og selvtillit er viktig og omfattende. Dette består av grunnleggende kunnskap om mange temaer som for eksempel tanker, følelser, kommunikasjon, holdninger, adferd, relasjoner, mestring, motivasjon, konflikthåndtering, sinnemestring, avslapping, søvn, kosthold, hvem er jeg, verdier, konsentrasjon, kunnskap og kompetanseheving, løsningsfokus, egenskaper, talenter, mål, strategiarbeid, utvikling mm. Det er med andre ord ingen quick fix, men en livsstil og et levesett med en solid verktøykasse, bevisstgjøring og masse kunnskap om hva som er viktig og riktig for den enkelte i relasjon til seg selv og andre.

Når en god idé blir skapt (og testet/sjekket at den er realiserbar) så ligger det en gylden sjanse der. Da må den enkelte ha rom og mulighet for å tørre og satse. Når vedkommende tør å satse, så er det viktig med gode rammebetingelser som gjør det enklere for den enkelte å komme i gang, holde ut og overleve både fysisk og mentalt.

Tre gründer utfordringer: 

Jeg har vært gründer siden 2009. Jeg har bygget Diameta sitt konsept sten for sten. Go´nok organisasjonen er også et resultat av det og alltid med et brennende engasjement og en god intensjon om å gjøre en forskjell for barn og unges selvfølelse. Det tar lang tid, krever STOR evne til tålmodighet og innsats å være gründer. Etter å ha holdt på i mange år, så får jeg nå forespørsler om å bidra som mentor, i styreverv, som rådgiver og mental trener for gründere i oppstartfase. I disse samtalene hører jeg ofte hvilke utfordringer folk sliter mest med. Det er tre ting som går igjen:

  • Økonomisk usikkerhet
  • Frykten for å mislykkes
  • Redsel for å bli lurt

Jeg forstår dette godt, da jeg har vært innom alle tre. En av dem som krever veldig mye mentalt arbeid er økonomisk usikkerhet. Det er rett og slett fordi det handler om våre basisbehov for å kunne overleve. Spesielt om du som i mitt tilfelle er alene og ikke har en annen som forsørger deg og barna dine i den sårbare fasen. Da blir det til tider tøft å holde ut.

Frykten for å mislykkes kan ødelegge hele gründerdrømmen og handler mye om å ha trygghet og tro på deg selv og ”produktet” ditt. For min del tenkte jeg mye på dette i starten av reisen. Her kommer selvfølelse og selvtillit inn i bildet og er svært viktig. Dette må det jobbes med hver dag.

Den siste handler om redsel for å bli lurt. Jeg har dessverre ved flere enn en anledning blitt lurt til å bruke tid eller penger på noe som ikke gav de resultatene jeg ble forespeilet, eller inngått et «samarbeid» som KUN var til fordel for den andre parten mm, listen er dessverre lang.

Alt dette tar jeg med meg som læring, og det er jo vel og bra. Problemet er at jeg tror den ”læringen” som tapper gründere for både funding og troen på seg selv også er den som feller mange gründere. Her er det rom for gode ideer! Har du blitt lurt for tid og penger, så er det dessverre sånn at en del etter hvert bare må kaste inn håndkleet og gi opp eller de mister motivasjon og tro på at det går.

Litt politikk:

I jæløyaplattformen står det at regjeringen vil gjennomgå rammebetingelsene for selvstendig næringsdrivende for å gjøre det enklere å starte egen virksomhet, samt et par andre MEGET relevante punkter (se vedlagt bilde) som kan gjøre hverdagen enklere for gründere i både oppstart og den sårbare vekstfasen. Jeg var sammen med Berg Moe i møte med Trine Skei Grande vedrørende dette i fjor. I august i år sendte jeg mail til næringskomiteen på Stortinget og spurt hva de har kommet frem til så langt. Venter fortsatt spent på svar, så det får komme i en annen blogg.

Jeg tror det finnes mange potensielle og brilliante idèfrø som bare venter på gode vekstvilkår og er nå veldig spent på hva regjeringen vil bidra med for å hjelpe gründere/selvstendig næringsdrivende.

PS: Er det noen som kan gi meg navnet på en politiker som kjemper for gründere, send meg gjerne navn og kontaktinformasjon. 🙂

Les bloggen jeg skrev i 2017 om at det er tøft å være gründer HER! Ikke mye som har endret seg siden den gang dessverre.

Er du på jakt etter et gründernettverk? Sjekk ut Gründerklubben på Facebook med over 22000 medlemmer.

Trine ♥

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar