trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Stress hos barn og ungdom – leve med det eller gjøre noe med det?

| 0 kommentarer

Det er en økende tendens til at barn (i betydning både barn og ungdom) opplever stress som fører til et nervesystem i ubalanse. Jeg treffer en del barn og kan si jeg dessverre har sett det har utviklet seg i negativ retning over tid. Jeg har ikke sett en helt klar og tydelig årsak og tror nok ikke det er et klart svar på dette heller. Det jeg vet er at barn blir påvirket av samfunnet på samme måte som vi voksne blir påvirket – bare at barn ikke forstår signalene kroppen gir dem på samme måte – før det er for sent. Jeg vet også det er voksne som heller ikke anerkjenner signalene kroppen gir dem i forhold til stress, og det er ikke så rart. I noen sammenhenger er det rett og slett ikke så lett å avdekke at det handler om kroppens måte å si ifra at nå må du roe ned.

Hva blir barn og ungdom påvirket av som kan føre til stress?

Min erfaring er – helt enkelt – at de blir påvirket av miljøet de lever i. Både nær familie, klassemiljø, skole, venner, hobby/fritid, sosiale medier og media generelt har mye å si for hvor mye de blir påvirket. Hvor mye tid de bruker på de ulike områdene i livet spiller også en stor rolle. Hvor bevisst er de i forhold til seg selv, hvem er de og hva kan/vil de gjøre og bruke tid på? Hjelp barnet ditt å avbalansere dette med hva de bruker tiden sin på. Det er samtidig en fin måte å forebygge stress på.

Er det mye stress rundt barn vil de uten tvil bli påvirket av dette. For eksempel om læreren stresser mye, både i form av sitt eget kroppsspråk eller med det faglige i forhold til pensum, så vil dette påvirke barnet. Det samme gjelder om mor eller far (omsorgspersonene) stresser mye i sin egen adferd og lar eget stress påvirke familien i forhold til at hverdagen blir mas og kjas – ja, så vil dette også påvirke barnet. Og ja, vi skal og må selvsagt tåle litt stress – men ikke så mye at det går utover livskvaliteten.

Barna og ungdommene våre har mer enn nok med å skulle vokse opp, utvikle seg både kroppslig og mentalt og takle hverdagen med det pålagte presset som allerede ligger der. Det å adoptere stress og bli påvirket til å ha mer stress enn nødvendig – tror jeg er veldig usunt for disse, som har mer enn nok med hverdagen og det å gå på skole. Skole er deres «jobb», det er der de skal få den utdanningen som skal gjøre dem i stand til å bli selvstendige mennesker. Vær så snill og husk det.

Hvordan merker man stress?

Symptomer på stress kan være forskjellig fra person til person. Det å være oppmerksom på endringer i barnets adferd er en god ide. Et fellestrekk er at det sympatiske nervesystemet (“fight or flight”) blir mer aktivt enn det parasympatiske (ro). (Les mer om hva som skjer i kroppen HER)! Når det blir ubalanse og stress over tid så kan det etterhvert føre til dårlig hukommelse, somatiske symptomer, lite konsentrasjon, irritabilitet, hormoner i ubalanse, følelsessvingninger, mye sinne, dårlig søvn, mye bekymring/grubling, utrygghet, sosial angst, depresjon, mm.

Når jeg avdekker stress hos barn (som er en økende trend), så er det først og fremst viktig å roe ned. Jeg mener ikke at barna skal meditere i timevis, men det handler om å balansere kroppen med teknikker tilpasset den enkelte. Derfor lærer jeg dem en del forskjellige teknikker for RO. Pusten er alltid med, da det å lære seg forskjellige pusteteknikker gjør underverker for nervesystemet. For de beste resultater, så bør dette praktiseres og gjøres over tid, og gjerne brukes som en del av rutinene i hverdagen.

«Eksempel på en yoga pusteteknikk for mer ro og bedre søvn: Hold en finger foran høyre nesebor, lukk munnen og pust inn og ut gjennom venstre nesebor. Gjør dette i minimum to minutter. Denne øvelsen er også fin å gjøre før du legger deg. Du kan enten gjøre den sittende på sengekanten eller liggende i sengen når du ligger med kroppen på venstre side. Denne teknikken har jeg lært bort til mange barn/ungdom med meget gode tilbakemeldinger om bedre søvn. Trenger du derimot en oppkvikker, kan du gjøre stikk motsatt. Hold for venstre nesebor, lukk munnen og pust med høyre».

Søvn kan jeg ikke gjenta mange nok ganger hvor viktig er. Jeg ser gang på gang på gang at det er her skoen trykker hos mange – både barn og voksne. Det å få orden på søvnrytmen og få NOK SØVN har så stor helsegevinst at bevisstgjøring rundt dette temaet burde få mye større fokus. Les gjerne bloggen min om hvor ille det egentlig er å få for lite søvn HER.

Stress er en folkesykdom! Ikke bidra til at den vokser enda mer ved å overføre dette til barna dine. Tenk over hva du og din familie kan gjøre annerledes for å frigjøre tid slik at hverdagen blir mer rolig og harmonisk.

Trine ♥

 

Trine Øfsti Bråten, eier og gründer av Diameta. Her holder Diameta søvnkurs med yoga for barn.

Legg igjen en kommentar