trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Noen refleksjoner rundt sykepleie vs helsepleie!

I anledning Verdensdagen for psykisk helse vil jeg reflektere litt rundt noe av det jeg mener påvirker både vår psykiske og fysiske helse.

Vi lever i et samfunn som for meg virker mer opptatt av sykepleie enn helsepleie. Den generelle mentaliteten kan ofte være at vi venter til det har oppstått et problem, for så å stå i kø for å få hjelp. Eller med andre ord så føler jeg det er mer vanlig med brannslukking og rehabilitering, fremfor å lære barn og voksne hvordan de kan ha en god psykisk og fysisk helse med livskvalitet og mening.

Så lenge jeg kan huske har det vært reklame for usunne matvarer, godterier og ikke minst brus. Det er det fortsatt og det er mange som lar seg påvirke av reklame. Spesielt barn og ungdom. Reklamen gjør at vi forbinder disse helseskadelige produktene med det vi ser og stort sett er det glade, friske, sunne og sporty mennesker som fremmer disse produktene. Reklamen sniker seg inn på de utroligste steder og uten at vi en gang vet det kan vi bli påvirket til å spise/drikke for mye og for ofte av dette som påvirker helsen negativt. På den måten kan det utvikle seg til å bli en dårlig vane eller avhengighet. 

For en del år siden var det også helt vanlig at foreldre røkte innendørs, i bilen, på flyet, i restauranten etc. og både voksne og barn ble utsatt for passiv røyking. Det har heldigvis blitt forbudt med røyking mange steder nå. Til tross for det er det fortsatt mange som røyker. Jeg har opplevd å miste en i nær familie, der årsaken var røyking – så jeg kan forstå at det kan være vanskelig å slutte med noe så avhengighetsskapende som det. Desto større grunn, og det finnes mange som kan hjelpe til med røykeslutt. I min verden burde det være forbudt å røyke og utsette seg selv og sine barn for det. Tenk så mye vi kanskje kunne spart i helsebudsjettet, som forøvrig nå i 2021 er på 239,7 milliarder kroner. 

På bakgrunn av det jeg skriver i de to foregående avsnittene, så er det mye vi blir utsatt for daglig som påvirker helsen vår negativt helt fra vi er barn. Vanene våre når det gjelder kosthold og andre avhengighetsskapende midler betyr mye for helsen. Ekspertene sier at 80 % av hvordan kroppen din fungerer / ser ut handler om maten du spiser. Livsstilssykdommer har i dagens samfunn dessverre nesten blitt helt vanlig, så det er opplagt at ikke alle er klar over, tenker over eller bryr seg så mye om det.

Jeg opplever at vi lever i et samfunn som fokuserer mer på sykepleie enn helsepleie. 

I min ideelle verden burde vi klare å gjøre begge deler. Både pleie de syke og pleie helsen. Så klart vi skal hjelpe de som har blitt syke av forskjellige årsaker, det er det helsevesenet vårt er eksperter på. Jeg savner bare litt mer fokus på hvordan folk kan ta vare på helsen, da det er viktig å forstå at alt henger sammen før de utvikler livsstilssykdommer eller andre plager.

Jeg skal ikke påberope meg å være en kostholdsekspert. Det jeg kan si er at dette er en stor interesse for meg og jeg har gjennom hele voksenlivet gjort egne studier og tilegnet meg en del kunnskap om hva som betyr noe for folks helse både fysisk og psykisk. Det er lite som tilsier at ikke levevanene våre når det gjelder mat og drikke betyr noe, og at det ikke er en fasit for alle er jeg overbevist om. Ikke la deg lure av all verdens slanketips, finn heller helsetips tilpasset deg – og for all del ikke la deg lure av reklamen. 

Forebygging gjennom å lære hvordan du kan pleie egen helse er en investering i befolkningens generelle folkehelse. Dette har stor betydning for folk flest og generasjonene som kommer. Fysisk og psykisk helsepleie bør være på grønn resept og enda mer lavterskel å få tilgang til enn det det er i dag.

Trine 

#verdensdagen #psykiskhelse #følgopp

Trine Øfsti Bråten er eier og gründer av Diameta og den frivillige organisasjonen Go´nok. Diameta og Go´nok har flere tilbud for å hjelpe mennesker til en god psykisk helse. Trenger du hjelp med selvfølelse og livsmestrig, ta kontakt!

Det er stengt for kommentarer.