trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Hva skal du bli når du blir stor og hvorfor går du på skole?

| 2 kommentarer

Disse spørsmålene stiller jeg ofte til barn jeg treffer på min vei i skole og kurssammenheng. Det rare er at mange ikke har tenkt på hvorfor de går på skole, i hvert fall ikke hva de skal bruke det til og hvor viktig det er. Når det gjelder spørsmålet hva skal du bli når du blir stor, så er det helt motsatt. Det hender jeg treffer på et eller to barn innimellom som sier vet ikke, og det er selvfølgelig helt greit. Veldig mange av de har STORE mål, og det liker jeg. Jeg blir varm i hjerte bare av å tenke på det. Det er bra at de har en bevisst tanke om hva de vil bli, uansett hva de blir. 🙂 Jeg liker å se stjerner i øynene deres når de forteller meg om sine ønsker, drømmer og mål – det er sååå viktig:-) Når jeg spør hvordan de skal komme seg til målet sitt, så er det ikke mange som vet svaret. Jeg tror det er viktig å bevisstgjøre akkurat dette spørsmålet.

Det er litt leit å tenke på hvordan det statistisk sett går med en del av barna. Vi ser via media at flere og flere dropper ut av videregående skole. Bare sånn plutselig liksom… NEPPE, det er tegn å se etter underveis fra de begynner på skolen til de går på videregående. Det er en av grunnene til at jeg har laget Barnekurs for god selvfølelse, Minikurs for foreldre og vil ha inn psykisk helse som fag i skolene, samt mer opplæring av foreldre på et tidlig stadium. Altså FOREBYGGENDE aktiviteter.

Når jeg snakker med barn om hvorfor de går på skole, så har jeg utarbeidet en forklaringsmodell. (se illustrasjon nedenfor) Denne tegner jeg opp på tavla eller så viser jeg frem en medbrakt plakat. Jeg går så igjennom det som er avbildet i illustrasjonen steg for steg, slik at barna forstår den godt. Når jeg spør helt til slutt hvilken av sidene de vil være på, så har jeg til gode at noen sier de vil være i den kolonnen som ikke følger med på skolen. Jeg har forklart denne modellen for 400 – 400 barn nå og det er svært få som ikke sitter som tente lys. Dette synes de er veldig interessant, fordi det dreier seg om det enkelte barnet. Selv førskolebarn forstår modellen. Jeg regner med at du som leser bloggen forstår modellen uten forklaring 😉 (jeg kan tipse om at rundingene skal illustrere et hode og stjernene er læring)

Dessverre har ikke alle forutsetning for å være i den kolonnen som følger med på skolen, av diverse årsaker. Derfor er det viktig å gi ekstra ressurser til akkurat disse barna, slik at de kommer seg dit. Mange av barna som har sett modellen, husker den svært godt og sier de tenker ofte på den. Dette tar jeg som et godt tegn. Den er med på å bevisstgjøre barna i forhold til skolegang og deres fremtid. Noen av lærerne jeg har møtt har hengt den opp i klassen som en påminnelse og synes den er veldig hjelpsom for å få barna til å følge med i timen.

I min ideelle verden skulle det hengt en slik plakat i hvert klasserom, sammen med en forklaringsmodell til lærer 🙂

Trine ♥

Les mer om kurset Barnekurs for god selvfølelse og se hvilke områder i Norge som tilbyr dette kurset.

Bli_hva_du_vil

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar