trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Hva har vold, tortur, blod, sex, terror og ufint språk med barn å gjøre?

| 2 kommentarer

Jeg har snakket med mange foreldre som sier at barna deres IKKE får lov til å spille spill med anbefalt aldersgrense 18 år før de blir gamle nok. Allikevel så kommer det frem at endel av barna allerede har spilt flere spill med altfor høy aldersgrense. Jeg har også snakket med barn helt ned i 3.klasse som får lov av foreldrene sine å spille slike spill, som for eksempel Call of duty eller GTA V osv. Er dette riktig? Er det helt greit at foreldre lar barna sine få spille spill med en aldersgrense som er 10 år eldre enn barnet? Mange foreldre vil si at de selv avgjør om barnet deres er moden nok til å spille disse spillene, og at de ikke kan se at barnet tar noe skade av dette. Jeg vet at flere nettsteder blant annet www.barnevakten.no ikke anbefaler å spille slike spill. Dette er rett og slett for voksne.

Noen foreldre har klare regler på dette, de vil ikke at barna skal spille 18-årsgrense spill. Ingen diskusjon! Hva skjer når kompisene til sønnen din spiller for eksempel GTA V og du oppdager at sønnen din også har spilt dette på besøk hos kompisen. Det er ikke så lett å ha helt opplagte regler (anbefalt aldersgrense) for sine egne barn når andre foreldre bare driter i de. Selv spillbutikkene anbefaler ikke at barn spiller disse spillene. Spillbutikkene sier foreldrenes unnskyldninger for å kjøpe spillene er at han kommer bare til å grine seg til det allikevel, eller så drar han til en venn for å spille. Er dette greit da? Og jeg bare spør, hvem er det som bestemmer hjemme hos de som lar barna sine grine seg til å få et slikt spill?

En liten historie fra et møte med en 8 åring som spilte for mye spill, og som rett og slett hadde blitt litt hekta. Han klagde over at han ikke klarte å konsentrere seg på skolen. Jeg spurte han hva han tenkte på, og gutten sa han tenkte mye på spill. Hele hodet hans var fylt med spill sa han. Jeg spurte gutten om han spilte mye, og da fikk jeg vite at han spilte mesteparten av tiden etter skolen og i helgene. Jeg spurte også om han ville ha det sånn, da sa han nei. Hva vil du at det skal være i hodet ditt da, spurte jeg. Han sa han ville det skulle være tid til maling (for det likte han veldig godt), venner, fotball og andre aktiviteter sammen med spill selvfølgelig. Jeg hjalp gutten med å visualisere en endring på sine prioriteringer. Dette likte han godt og det hjalp han til å ha fokus på det han ville. Dette er kun et eksempel på hvordan denne gutten opplevde det, det trenger ikke være slik for andre.

Hvorfor er det anbefalt 18-års aldersgrense på spill? Det er fordi det ikke egner seg for barn. Hva har vold, tortur, blod, sex. terror, og ufint språk med barn å gjøre? Jeg tror det er en del foreldre som kanskje ikke vet nok om hva barna spiller, noen foreldre synes det er gøy å spille selv og lar barna spille med seg og andre bryr seg ikke. Det er du som forelder som bestemmer hvilke spill barna dine skal spille og det finnes et hav av gode spill for barn. Dersom du er en forelder som lar barnet ditt spille spill med høy aldersgrense, ta hensyn til at ikke alle kompisene til barnet ditt får lov. Sørg for å ta en telefon til foreldrene i det minste. Uansett så tror jeg det beste er å vente til de er gamle nok.

Trine ♥

DSC_1872b

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar