trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Du ER så dum!

| 0 kommentarer

Noen mennesker kan ha en indre overbevisning om at de er dumme. En gang spurte jeg flere barn følgende spørsmål, «hva tror du er grunnen til at noen ikke har så lett for å konsentrere seg og ta til seg læring på skolen?» jeg fikk flere svar, men det var et av de som festet seg og det var ”de er sikkert dumme”.

Her om dagen var jeg på flyplassen og satt rett ovenfor en mor og en datter. Datteren gjorde noe som i morens øyne var dumt, noe hun forsterket ved å si til datteren ”du er så dum altså” og deretter himlet med øynene og lagde rare grimaser med ansiktet. Datteren som var i tenårene sa tilbake til sin mor at ”det er du også” og deretter lagde hun nesten de samme ansiktsuttrykkene som sin mor. Det var ingenting som tydet på at dette var første gangen de hadde denne type kommunikasjon med hverandre. Rett etterpå satt de der på hver sin stol og fortsatte med sitt, akkurat som om dette var en helt hverdagslig greie dem imellom. Jeg har fundert litt på denne hendelsen i ettertid. Hvor går grensen mellom: 1) «Du er så dum altså» som et uttrykk for frustrasjon over at en annen har GJORT noe som kan oppfattes som en dum handling, og 2) når det er en påstand rettet mot en annen persons mentale kapasitet. Hvordan skal den som får bemerkningen skille på dette? Kan gjentatt bruk av denne uttrykksformen få noen (spesielt barn og ungdom) til å føle seg dumme og til slutt begynne å tro på det? Kan en person med påvist høy IQ eller EQ oppføre seg dumt? Er personen da erklært dum? Kan det være bakenforliggende årsaker som får oss til å gjøre eller si «dumme» ting. Noen som kjenner seg igjen?

Jeg har kommet frem til at det er en stor forskjell på tanken om at man er dum og tanken på at man har gjort en dum ting. Hvis du får tilbakemeldinger og assosierer deg med at du er dum, så vil du til slutt tro på det og selvfølelsen kan bli dårligere og dårligere. Noen kan til og med på sikt få depresjoner av dette. Bytt ut ER med GJØRE og du vil heller påpeke en hendelse istedenfor at det blir personlig. Begynn allerede i dag 🙂

Vi har fått en splitter ny organisasjon i landet vårt som heter Hjertegod. Dette er en organisasjon som vil skape holdningsendringer i samfunnet vårt. Med verdier som #StoppMobbing #DuErGodNok #DetErLovåBrySeg så vil de jobbe landsomfattende med barnehager, skoler, idrettslag, organisasjoner og bedrifter. Jeg støtter og samarbeider med denne organisasjonen. Bli med du også! Følg de på Facebook, Instagram og Twitter. Søk på www.Hjertegod.no sin nettside og få oversikt over kurs i hele Norge.

Sitat fra Hjertegod på Facebook: «Nå er det på tide å våkne opp, og forstå at alt handler om HOLDNINGSENDRING! 

Det nytter ikke å fortelle barn og ungdom at sånn må det gjøres…hvis de ikke har noe eierskap til det selv. La det være en holdning i samfunnet at DU ER GOD NOK! I alle arenaer. Stopp Mobbing! Uansett hvor du er! Det er lov til å bry seg! Når du ser at noen sliter. Vi trenger alle mennesker. Vi har ingen å miste. Det kan skje ved mobbing..at faktisk vi mister noen vi er glad i. Ta ansvar DU også, og vis at HOLDNINGSENDRING nytter. Vær Hjertegod!»

Trine ♥

DSC_1585

Legg igjen en kommentar