trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Er du en god scrollemodell?

| 0 kommentarer

Vi snakker ofte om å være en god rollemodell for barna våre. Det er jo veldig viktig og noe foreldre absolutt må ta på alvor. En annen ting som stadig vekk dukker opp er barn som ikke får kontakt med foreldrene sine, fordi de er opptatt med mobil eller nettbrett. Jeg må bare jobbe litt, skal bare si ifra om noe, må bare sjekke noe, skal bare se ferdig noe – er ofte svaret når barna prøver å få kontakt med foreldrene sine.

Er du da en god scrollemodell?

Hvis vi er så opptatt av at barna må være mindre på mobil og nettbrett – så er det ganske viktig at vi selv kan legge fra oss mobilen og svare når barna vil ha kontakt og snakke med oss. Det samme gjelder hvilken reaksjonstid vi som foreldre forventer av barna når vi tar kontakt med dem. Er det et gjennomgående mønster hos begge parter? Det kan være fint å snakke med barn om dette, slik at dere sammen kan ha en formening om hvordan dere ønsker å ha, det slik at unødvendig irritasjon og følelsen av å bli avvist kan unngås.

Problemstillingen opptar meg da det faktisk er en påstand jeg hører veldig ofte hos barn jeg møter. De sier de sliter med å få kontakt med foreldrene sine fordi de er opptatt med mobilen.

Til tross for at du som forelder er i samme rom som barnet ditt, betyr det nødvendigvis ikke at du er «tilstede». Barnet oppfatter deg som opptatt og fraværende når du er opptatt med mobil eller nettbrett.

Når barn har behov for kontakt er det viktig at de faktisk får det. Når de inviterer til kontakt, er det viktig at du er der og har tid til å se dem inn i øynene, snakke med dem og være der for dem. I noen situasjoner vil det være vanskelig å svare dem umiddelbart, det er fullt forståelig.  Da kan det være fint å gi dem et lite øyeblikks oppmerksomhet og si på en vennlig måte at du er opptatt nå og at du gjerne vil snakke med dem når du er ferdig med det du gjør.

Denne problemstillingen gjelder ikke bare i forhold til barn. Det er like viktig med dine andre relasjoner sånn som for eksempel kjæresten, venner, kolleger, familie – med andre ord i en hver sosial interaksjon med andre mennesker.

Derfor (også note to self):

En god scrollemodell legger bort mobilen når man er i en sosial sammenheng med andre mennesker, hvor det fordrer et tydelig kroppsspråk og direkte kontakt.

Trine ♥

Trenger du hjelp og noen å snakke med om barnet eller ungdommen din sin selvfølelse og ønsker påfyll til din egen verktøykasse som forelder. Ta kontakt HER!

Trine Øfsti Bråten er eier og gründer av Diameta og organisasjonen Go´nok. Diameta jobber for at alle barn og unge skal føle seg trygge, glade og ha en god selvfølelse. Trenger du hjelp med selvfølelse og livsmestring, ta kontakt med meg.

Legg igjen en kommentar