trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Det å være annerledes er bra…

| 0 kommentarer

En del barn og unge går rundt og føler seg annerledes enn andre. Noen av de får diagnosen ADHD eller generelle lærevansker og hos noen viser det seg på andre måter.

Jeg skal ikke drøfte hvorvidt ADHD er en diagnose eller ikke. Det er en helt annen diskusjon. Det jeg er opptatt av er at barna som føler seg annerledes, skal føle at de blir sett som den de er. Uansett hvordan du ser ut, hvordan du går kledd, hvilke tanker du har, hvor du bor, om du har mark i rompa, om du sliter med å følge med på tavla, om du trenger andre måter for å lære osv. så er du likeverdig som alle andre. Det er viktig å finne gullet i hvert enkelt menneske, for alle har vi det i oss.

Jeg så et foredrag av Sir Ken Robinson. Han fortalte om et intervju han hadde gjort med Gillian Lynn, som blant annet har koreografert Cats og hatt en fantastisk karriere som danser. Han spurte henne hvordan hun ble en danser. Hun startet med å fortelle at hun var håpløs og veldig urolig på skolen. Læreren tok kontakt med mor for å si at hun mest sannsynlig hadde lærevansker. Moren tok henne med til legen, der de pratet lenge om hvilke problemer hun hadde på skolen. Legen ville snakket med jenta alene, og skrudde på radioen. Da jenta hørte musikk, kunne hun i hvert fall ikke sitte stille og begynte å bevege seg til musikken. Legen sa til moren, kom og se på henne. Etter at de hadde sett på henne noen minutter sa legen. Fru Lynne, din datter er ikke syk, hun er en danser. Ta henne på en danseskole. Hun sa det var en fantastisk følelse å møte likesinnede mennesker som måtte bevege seg for å tenke. I dag ville hun kanskje blitt satt på medisiner og blitt fortalt at  ”du må bare lære deg å sitte stille og slappe av”. Dette er en tankevekker…

Jeg tror det er viktig å finne hvert enkelte barns talenter, drømmer og ønsker. Se barnet for den det er, ikke som en bråkmaker, urokråke, snåling etc.

Vi må lære barn at det å være annerledes er bra, det er noe spesielt med det å ikke være som alle andre. Kanskje flere tør å trå ut av den berømte komfortsonen, om det er litt ”kult” å være annerledes.

Mine personlige erfaringer er at de barna jeg møter på min vei, som er annerledes og spesielle – har alle mulige forutsetninger for å lykkes på lik linje med andre. De må bare læres opp på en mer kreativ måte enn det blir gjort i dag.

Sir Ken Robinson sier at skoler dreper kreativiteten. Den kan vi ta med oss videre å tygge på. Vil vi drepe kreativitet, eller vil vi oppmuntre til kreativitet?

Det er litt opp til de som styrer landet vårt, hvordan fremtiden skal se ut. Jeg sier igjen SE DET ENKELTE BARNET – og barnet vil blomstre. 🙂

♥Trine

Legg igjen en kommentar