Foreldre jeg møter sier de ønsker god kommunikasjon, respekt og harmoni i familien. Hvem vil ikke ha en hverdag fylt med glede, humor, mestring, gode rutiner, kos, overskudd, ro, god kommunikasjon etc.? I dagens samfunn er det også mange forventninger til foreldre fra forskjellige hold og sikkert en del som føler at de ikke helt strekker til. Dette kan føre til både stress og dårlig samvittighet.
Jeg har spurt foreldre hvilke forventninger de opplever fra skole og fritid (som har med barna å gjøre):
Forventninger fra skole – du skal følge opp barna dine med lekser, du skal kommunisere godt med lærer, du skal ha tydelige grenser og regler i hjemmet, barna skal komme uthvilt til skolen, du skal møte opp på samtaler med skolen ved behov, du skal stille opp på foreldremøter, du skal samarbeide godt med lærer dersom barnet trenger ekstra oppfølging, du skal arrangere familiegrupper og delta på familiegrupper, du skal være med å arrangere avslutninger og sosialisere deg med andre foreldre. Noen tenker sikkert at dette er jo en selvfølge, mens for andre så er det av ulike årsaker ikke alltid like lett å følge opp.
Forventninger til fritid – du skal være tilstede på aktiviteter, være sjåfør til aktiviteter, være med familie og venner, dra ut på tur eller gjøre andre aktiviteter som en familie, lage næringsrik mat, sørge for nok søvn, begrense aktiviteter som tv-spill, mobilbruk og sosiale medier, ha den gode samtalen med barna, sørge for at barna har et sosialt nettverk, sette grenser og ha gode rutiner i hverdagen mm.
Puuuhhh – det er ikke alltid lett å ha overskudd og tid til alt man skal gjøre som forelder, i tillegg kommer jobbens forventninger på toppen. Spørsmålet er må vi gjøre alt? Noen ganger kan det være viktig å velge bort noe og si nei til noe annet, for å hente seg inn igjen. Det er viktig å kjenne hvor dine grenser går (den er forskjellig hos folk). Det er ingen barn som er tjent med utslitte og superstressa foreldre.
Skolen er viktig for barnas fremtid og derfor viktig å engasjere seg i og være positiv til:
Her er en oversikt som viser innsatsen til foreldre og lærere i forhold til et barns læring i skolesammenheng. Oversikten viser at dersom du som forelder gjør en stor innsats, og læreren gjør en stor innsats, så er sjansen veldig stor for at barnet ditt vil få gode resultater. Her ser du viktigheten av engasjementet og innsatsen du som forelder gjør.
Lærere
Foreldre |
STOR INNSATS | LITEN INNSATS |
STOR INNSATS
|
=Gode resultater | =Middels resultater |
LITEN INNSATS
|
=Ganske dårlige resultater | =Dårlige resultater |
Kilde: Lærer, Håkon Thrane Løwoll
Hva skal du gjøre om du føler at du ikke strekker til i hverdagen? Du sliter med oppdragelse, oppfølging, grenser, respekt, kommunikasjon, lekse oppfølging, eller du er rett og slett er altfor sliten til å ta tak i ting?
Her er tre hverdagstips på veien:
- Vis interesse for skole og vær tilstede for barnet ditt (ved behov) når lekser skal gjøres, uansett om du kan hjelpe eller ikke (legg vekk mobilen). Bare det å ha en person som viser interesse og gir mental støtte hjelper og forbedrer resultatene (se modell).
- Vær litt i forkant og planlegg uken som kommer. Ved å planlegge får du mentalt forberedt deg på hvordan uken blir og selv om det er mye som skal gjøres så blir det lettere å gjennomføre. Kanskje er det til og med noe du kan si nei til, for å redusere stress og gi rom for mer ro og harmoni.
- Ta deg tid til alenetid. Fortell barna dine at du trenger litt tid for deg selv for å fylle på energi. Du kan for eksempel lese en bok, gå en tur, ta deg tid til avslappingsøvelser eller gjør noe DU liker. Det er viktig at barna ser at du også er en person som har egne behov og interesser. Dette vil inspirere barna dine til å finne sine interesser og du viser dem at du tar vare på deg selv.
Husk å ta vare på deg selv som person og forelder. Prioriter det viktigste først, og si nei hvis du trenger det. Da er det mye enklere å være en god rollemodell som har overskudd og energi til å følge opp barna dine.
Trine ♥