Både barn, ungdom og voksne opplever mobbing (direkte eller indirekte) enten det er i barnehagen, på skolen, på arbeidsplassen eller i fritida; og sosiale medier er dessverre med på å forverre dette for mange. Jeg skal ikke skrive så mye om på hvilke arenaer mobbing befinner seg, eller hvor forferdelig det er for dem som blir utsatt for det – for det er det definitivt, men mer om noe som kan bidra til å redusere mobbing.
I min jobb har jeg møtt mange barn, ungdom og voksne som opplever å bli mobbet. Jeg har også møtt folk som utøver mobbing. Lav selvfølelse, manglende kommunikasjon og sosial kompetanse kan være fellestrekk om du er en som mobber eller en som blir mobbet.
Endel mennesker som mobber andre kan til tider slite med hvordan de på en god måte kan kommunisere med andre. Dette gjelder også dem som opplever å bli mobbet. Jeg prøver ikke å bagatellisere mobbing, men tror endel saker kunne vært unngått med bedre kommunikasjon og sosial kompetanse i en tidlig fase i livet.
Dårlig kommunikasjon mellom mennesker kan føre til misforståelser som gjør at folk kan oppleve en situasjon som mobbing selv om det i utgangspunktet ikke er ment som dette. Hvis situasjonene gjentar seg over tid så kan dette føre til at personen for eksempel føler seg ekskludert, ikke god nok, annerledes etc. og bli til en alvorlig sak.
Dette kan fort tære på selvfølelsen og bli et problem for dem det gjelder.
Et viktig element i kampen mot mobbing, i tillegg til å lære gode verktøy for å ha en god selvfølelse, er derfor å styrke den sosiale kompetansen og evnen til å kommunisere med andre på en god måte. Det vil føre til at folk fungerer enda bedre i sosial omgang og fungerer godt om det er på skole eller i jobb.
En annen viktig ting som ikke kan sies nok! Vi voksne er rollemodeller for barn, så tenk deg godt om før du snakker nedsettende om andre. Det kan være naboen din, venninna di, en kollega, andres barn, en på TV, en i bilen ved siden av, svigermor eller partneren din.
Trine Øfsti Bråten står bak trinesblogg.no og organisasjonen Go´nok. Hun er også gründer og eier av Diameta, som har Norges største team av proffe fagfolk som jobber med selvfølelse. I tillegg til selvfølelse lærer vi bort viktige verktøy i forhold til kommunikasjon og sosial kompetanse på våre kurs. Vi mener at for å begrense mobbing, så må det satses mer på forebygging!! Dette er like viktig for alle – da vil barn og unge bli mer selvstendige slik at de klarer å håndtere hverdagen og utfordringer på egen hånd.
Trine ♥