trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

God jul og materiell velstand…

| 0 kommentarer

Nå går vi snart inn i en ny julehøytid, der mange barn og voksne gleder seg til maten, kosen, pakkene, familietid og avslapping. Jeg tenker at det er bra å ta vare på tradisjoner, det er fint å være sammen med folka sine, godt å spise god mat, hyggelig med pakker, godt å hente seg inn igjen etter en del måneder med jobb og skole. Godt for alle, store og små 🙂

Adventstiden er hos noen preget av julestria, førjulsstress, kjøpepress eller kjøpehysteri og det er vi forbrukere som lar oss påvirke av all reklamen. Det er mange som halser rundt for å finne de mest perfekte og dyreste gavene, det fineste juletreet, kjøpe inn den flotteste julepynten og sist men ikke minst dekorere huset med et hav av flunkende belysning. Alt for å få den perfekte julestemningen og kosen på juleaften. Forventningene er skyhøye både for voksne og barn, kanskje til og med litt urealistiske. Jeg har et spørsmål til dette – er det strengt tatt nødvendig med SÅ MYE av ALT? Jeg har snakket med en del mennesker både voksne og barn som ikke engang vet hva de ønsker seg til jul, fordi de har så mye fra før. Hva er da vitsen med enda mer? Kan vi ikke heller senke skuldrene, gjøre det ”litt” enklere og bruke ”litt” mindre penger, slik at vi faktisk har råd til å betale regningene som garantert kommer i januar? Det er mange som går på en smell år etter år, fordi alt skal være så utrolig perfekt og overdådig og det blir bare verre for hvert år. Er det de materielle tingene som får alt til å bli så perfekt? Hva med å bruke mer tid på hverandre. Gjøre noe sammen som skaper minner, noe dere kan huske lenger enn noen få måneder.

Spør du folk hva de fikk til jul i fjor, så er det ikke så mange som husker det. Spør du folk hvem de var sammen med i fjor og hva de gjorde, så er det nok flere som husker det.  🙂

Det handler egentlig om å vise måtehold og huske på julens egentlige budskap. Og når jeg først er inne på måtehold, så vil jeg minne foreldre, besteforeldre, tanter og onkler på dette i forbildelse med alkohol når barn er tilstede. Det finnes foreldre som bruker høytiden på å drikke seg brisen hver kveld. Her har vi både de som drikker mye ellers, og de som tar seg litt ”ekstra” i ferien. Jeg tror ikke alle voksne er klar over hva begge disse scenarioene gjør med et barn. En del foreldre som drikker alkohol, tror ikke barna legger merke til at de drikker, og at det er helt greit å ta ”noen” les en del glass. Jeg blir jo bare blid og glad, så da er det jo helt greit. Barn reagerer selv om de voksne blir ekstra blide, fordi den voksne forandrer adferd. Dette er skremmende for et barn. Jeg sier ikke at du ikke skal få juleølen din, men bruk hodet. Juleaften er tross alt også for barna.

Ønsker med dette alle lesere en riktig god og fredfull førjulstid, samtidig som jeg ønsker dere mer kvalitetstid med hverandre.  

♥ Trine

Legg igjen en kommentar