trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Snart skolestart for barn og ungdom – gleder eller gruer de seg?

| 0 kommentarer

En deilig og lang sommerferie er snart forbi for barn, ungdom og voksne. Late, opplevelsesrike, spennende, koselige, deilige dager der man stort sett kan gjøre som man vil er snart slutt. I sommerferien kan man sove lenge, leke med venner, være med familie, legge seg sent, spise masse is, nyte skolefri, leksefri, ha frihet til å gjøre det man vil, være trygg med foreldre og være god nok som den man er. Det er nesten som en drømmeverden for mange barn og unge. 🙂

Noen begynner allerede NÅ å grue seg til skolestart, akkurat som du som forelder gruer deg til å starte på jobb igjen. Vi voksne har ofte ubevisste strategier for å håndtere overgangen, eller så er det nok av råd liggende på nett om hvordan komme tilbake på jobb, hva skal du gjøre og hvordan skal du håndtere det. Alt dette er lett tilgjengelig for oss voksne.

Barn og ungdom derimot kan i noen tilfeller grue seg uten å snakke med noen. Det er ikke alltid det er så lett å snakke med noen heller da de voksne ofte kan si: «tenk hvor deilig det blir å komme tilbake til hverdagen å møte venner», eller: «slapp av det kommer til å gå fint», eller: «herregud, slutt å klag – det har jo vært en fin ferie».

Spør om barnet/ungdommen din gleder seg til å begynne på skolen igjen. Se hvilken reaksjon du får og er det et bekymringsfritt svar/reaksjon, så er nok det et tegn på at barnet virkelig ser frem til å starte igjen.

Ser du tegn til bekymring og gruing, så ta barnet på alvor. Anerkjenn følelsen barnet/ungdommen har. Spør hva de tenker eller føler. Si at du skjønner godt at det gruer seg (hvis det er den riktige følelsen) og at det er helt greit å grue seg til skolestart. Det er mange andre barn og ungdom som gruer seg også, og hvis du selv gjorde det da du var liten så kan du jo si det. Da slipper hun eller han å tro at de er den eneste i verden som gruer seg til å starte på skolen igjen. Dette gjør også noe med barnet/ungdommen i forhold til å bli sett og tatt på alvor.

Du kan også spørre barnet/ungdommen om de har lyst til å snakke litt om det. Prøv å få de til å se de positive sidene ved å gå på skolen. Spør: Hva er positivt for deg ved å gå på skolen? Hva er gøy med å gå på skolen? Er det noe spesielt du gleder seg til ved å gå på skolen? Det er på skolen de skal lære masse for å kunne bli det de vil senere i livet og for å kunne bli selvstendige individer. Snakk med barnet/ungdommen på det nivået de er, slik at det blir lett å forstå. Prøv å få de til å se hvorfor det er viktig å gå på skole og hvilke fordeler det har istedenfor å bruke masse tid på å bekymre og grue seg.

Trine ♥

??????????????????

Akkurat som voksne så trenger barn og ungdom også verktøy for å håndtere hverdagslige utfordringer og/eller oppgaver de står ovenfor om det er på skolen eller i fritiden. Det er viktig å ha god selvfølelse for å ha det godt med seg selv. DIAMETA har kurs for barn og ungdom mange steder i landet med fokus på å bygge god selvfølelse. Ta en titt HER om dette er noe for barnet eller ungdommen din.

DIAMETA søker også etter nye kursholdere, dette kan du lese mer om HER.

Trine Øfsti Bråten som driver trinesblogg.no er eier og gründer av DIAMETA og Barne- og Ungdomskurs for god selvfølelse. Se gjerne intervju med meg om kursene for god selvfølelse HER.

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.


Follow Me

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: