trinesblogg

..når jeg har noe på hjertet!

Refleksjoner om RAUSHET

| 0 kommentarer

 

Når jeg googler raus og raushet, så kommer ordene nedenfor opp som definisjon:

raushet

Synonyms:

uselviskhet ; edelmot ; rundhåndethet ; idealisme ; veldedighet ; sjenerøsitet ; offervilje ; altruisme ; nestekjærlighet ; filantropi ; gavmildhet ; oppofrelse ; uegennytte ;

raus

Synonyms:

storsinnet ; spandabel ; frikostig ; romhendt ; sjenerøs ; ødsel ; rundhåndet ; gavmild ;

Når jeg spør folk; hvordan ønsker du at andre skal være mot deg? så er mitt inntrykk at folk ønsker seg rausere venner, familie og et rausere samfunn.

Etter en rask kikk i kommentarfeltene i SoMe og nettaviser er det skremmende og trist hvor dårlig stilt det er med folks evne, innsikt og ønske om å være rause – særlig fordi alle i praksis egentlig ønsker seg et rausere samfunn.

Hvordan er det der du er i møte med mennesker – på jobb, skole eller fritid. Har folk blitt rausere?

Jeg tror det er vanskelig og utfordrende å være raus om du ikke har det godt med deg selv. Jeg tenker at en av grunnene til folks destruktive indre/ytre tale eller rett og slett skittkasting av og til medmennesker er at de selv føler seg dårlig og ikke har det bra. En annen grunn kan være VELDIG høy selvtillit og MANGEL på selvinnsikt og selvfølelse. Troll med eller uten nett er det dessverre mange av, og det må da gå an å si at nok er nok. Et forslag kan være å lage en kampanje der det holder med å skrive #nokernok. Ingen diskusjon, foring av trollet, krenkelser eller lignende, bare #nokernok. Dette kan forhåpentligvis bidra til erkjennelse, så lenge det brukes konstruktivt.

Jeg tror raushet kommer innenfra og at det rett og slett er umulig å være raus med andre om man ikke er raus med seg selv. Det blir liksom så falskt, uekte og lett å gjennomskue. Dere vet – den oksygenmasken i flyet. Hjelp deg selv først, så kan du hjelpe andre. Så enkelt, men så vanskelig. En misforstått grunn til at folk ikke er rause med seg selv er å bli oppfattet som egoistisk og selvsentrert. Egoistisk og selvsentrert handler BARE om å tenke på seg selv og sitt og ikke ta hensyn til eller tenke på andre.

Første steg til å være et rausere menneske er erkjennelse, se definisjon på raushet (når du leser – tenk at dette gjelder både deg selv og andre). Lever du sånn? Hva kan du gjøre i dag for å være raus med deg selv og andre? Et lite steg i riktig retning kan være å finne noe du er takknemlig for. Skriv det gjerne ned, fyll på listen og les hver dag. En annen ting er å gjøre noe du liker som gjør deg glad. Ellers er det individuelt hva vi trenger, så finn noe som er riktig for deg. For noen mennesker kan det å jobbe med seg selv på egen hånd eller med hjelp fra andre være viktig og verdifullt. Vanskelige opplevelser og minner kan føre til f.eks bitterhet, skam, skyld, offerrolle mm. som igjen svært ofte fører til lavere selvfølelse. Rydd unna og fyll på med det du trenger for å ha energi til å leve et rausere liv.

Hvilke positive konsekvenser blir det når folk er rause både med seg selv og andre? For enkeltmenneske, så er effekten av å være raus på ekte vis at du opplever at folk er raus tilbake. Det i seg selv gir glede. Jeg tror også det vil bidra til et mer bærekraftig samfunn, der vi sammen bidrar til fellesskapet med noe som gir mening for den enkelte.

#værraus

Trine ♥

Trine Øfsti Bråten

Legg igjen en kommentar

Påkrevde felter er merket *.


Follow Me

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: